Pakistan i Katar za bezuvjetnu pomoć Afganistanu

Dvije države, za koje se smatra da imaju najveći utjecaj na talibane navode kako humanitarna pomoć ne smije biti uvjetovana političkim odlukama.

Detalj sa konferencije za medije šefova diplomatija Pakistana i Katara u Islamabadu (EPA)

Pakistan i Katar pozvali su u četvrtak međunarodnu zajednicu da dostavu humanitarne pomoći Afganistanu ne povezuju s političkim dešavanjima u ovoj državi koju kontroliraju talibani.

“Ne bi smjelo biti uvjeta za spašavanje života i naroda Afganistana“, kazao je pakistanski ministar vanjskih poslova Shah Mehmood Qureshi tokom konferencije za medije u Islamabadu, na kojoj je bio i njegov katarski kolega šeik Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani.

Qureshi je istakao kako svijet prati ponašanje novog talibanskog političkog vodstva kako bi se uvjerio da oni ispunjavaju ključna obećanja, kao što je poštivanje ljudskih prava, prenosi Reuters.

Pomoć neovisna od politike

“Ako niste spremni za hitnu ekonomsku pomoć ili razvoj, u redu… ali ne pravite korake koji bi doveli do ekonomskog kolapsa Afganistana“, dodao je.

Sličan stav je istakao i katarski ministar vanjskih poslova: “Humanitarna pomoć mora biti neovisna od političkog progresa.“

Dodao je kako Afganistanci zaslužuju podršku uprkos dešavanjima na političkoj sceni.

Reuters navodi kako su Pakistan i Katar države za koje se smatra da imaju najviše utjecaja na talibane.

Izvor: Agencije