Nova talibanska vlada dopustila evakuaciju 200 stranaca

To će biti prvi međunarodni letovi sa kabulskog aerodroma nakon što su talibani preuzeli vlast sredinom augusta.

Od talibana je evakuacije tražio posebni američki predstavnik za Afganistan Zalmay Khalilzad (EPA)

Dvjesto Amerikanaca i drugih stranih državljana koji su ostali u Afganistanu napustit će tu državu avionima iz Kabula nakon što je prelazna talibanska vlada pristala na njihovu evakuaciju, objavio je američki zvaničnik.

To će biti prvi međunarodni letovi sa kabulskog aerodroma nakon što su talibani preuzeli vlast sredinom augusta, što je pokrenulo haotičnu evakuaciju u kojoj je državu napustilo 124.000 stranih državljana i Afganistanaca.

Nova evakuacija događa se dva dana nakon što su talibani objavili prelaznu vladu koja ne uključuje žene i etničke manjine, prenosi Hina.

Od talibana je evakuacije tražio posebni američki predstavnik za Afganistan Zalmay Khalilzad, rekao je američki zvaničnik koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, prenosi Hina.

On nije znao hoće li među evakuiranima biti i američki civili i strani državljani koji su danima zapeli u sjevernom afganistanskom gradu Mazar-i-Šarifu jer njihovim čarter letovima nije dopušteno polijetanja.

Kolaps ekonomije

Nova talibanska vlada predstavljena u utorak tumači se kao signal da grupa ne želi proširiti svoju bazu i svijetu pokazati tolerantnije lice, kao što su sugerirali prije preuzimanja vlasti, piše agencija Reuters.

Međunarodna zajednica je s oprezom i razočaranjem dočekala imenovanje prelazne vlade, a u Kabulu je nekoliko desetaka žena izašlo na ulice u znak protesta.

Kritičari pozivaju novo vodstvo da poštuje ljudska prava i oživi ekonomiju kojem prijeti kolaps uslijed ogromne inflacije, nestašice hrane i mogućnosti zaustavljanja finansijske pomoći drugih država koje žele izolirati talibane.

Izvor: Agencije