Biden će zatražiti od svih saveznih uposlenika da budu vakcinisani

U potpunosti je vakcinisano nešto više od 53 posto Amerikanaca, uključujući gotovo dvije trećine odraslih.

Čelnik SAD-a je u julu kazao kako se svi savezni uposlenici moraju vakcinisati protiv COVID-a 19 ili se redovno testirati i poštivati druge mjere (EPA - Ilustracija)

Američki predsjednik Joe Biden planira uvesti obvezu vakcinisanja protiv COVID-a 19 za sve savezne i ugovorne uposlenike koji rade za Vladu, rekao je izvor upućen u to pitanje, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

Čelnik Sjedinjenih Američkih Država je u julu kazao kako se svi savezni uposlenici moraju vakcinisati protiv COVID-a 19 ili se redovno testirati i poštivati druge mjere kao što su obavezno nošenje maski na radnom mjestu i ograničenja službenih putovanja.

Biden će u četvrtak potpisati izvršni ukaz koji će se odnositi na milione saveznih uposlenika i ugovorne uposlenike koji rade za saveznu Vladu, rekao je izvor.

Umrlo više od 651.000 Amerikanaca

Ministarstvo odbrane, Ministarstvo za veterane i Zdravstvena služba za Indijance te Nacionalni institut za zdravlje „završit će provedbu svojih ranije najavljenih planova za vakcinaciju koji obuhvaćaju 2,5 miliona ljudi“, rekao je izvor.

U govoru kasnije u četvrtak, Biden će se fokusirati na nove planove da se vakciniše više ljudi, jačajući zaštitu za one koji su se već vakcinisali i omogućujući da škole budu otvorene, kazala je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

U potpunosti je vakcinisano nešto više od 53 posto Amerikanaca, uključujući gotovo dvije trećine odraslih, po podacima CDC-a. Do sada je od COVID-a 19 umrlo više od 651.000 Amerikanaca.

Izvor: Agencije