Afrička unija poziva bogate zemlje da ne cijepe trećom dozom

Bogate zemlje poput Njemačke, Francuske i Izraela planiraju dodatno cijepiti stanovništvo, strahujući da imunitet od prvih dviju doza slabi.

Trenutno je cijepljeno samo tri posto afričkog stanovništva, a kontinent je imao 7,9 miliona slučajeva zaraze, s 201.000 smrtnih ishoda (EPA)

Bogatim državama bi bilo bolje da šalju doze cjepiva Africi kako bi se kontinent borio protiv pandemije COVID-a 19 nego da cijepe trećim dozama, što nema uporište u nauci, rekao je u četvrtak čelnik za zdravstvo Afričke unije (AU).

Direktor Afričkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti John Nkengasong na konferenciji za medije rekao je da je zbunjen odlukama bogatih država koje ignoriraju savjete Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da odgode cijepljenje trećom dozom prije no što se procijepi ostatak svijeta, prenosi Hina.

“Problem s trećom dozom je što nismo vidjeli dovoljno naučnih dokaza da djeluje”.

Bogate zemlje poput Njemačke, Francuske i Izraela planiraju dodatno cijepiti stanovništvo, strahujući da imunitet od prvih dviju doza slabi.

Nedostatak dokaza

“Ne znamo u kojem trenutku imunitet pada na nivo na kojem više ne nudi zaštitu”, kazao je Nkengasong.

“Bez naučnih dokaza, to je kockanje”.

Globalna inicijativa COVAX kojom se osiguravaju doze za siromašnije države pružit će gotovo 30 posto manje cjepiva od zacrtanog cilja od dvije milijardi doza ove godine, objavile su u srijedu međunarodne organizacije koje vode taj program.

Čelnik WHO-a za Afriku Matshidiso Moeti je kasnije u četvrtak pozvao “bogate države sa zalihama cjepiva iznad svojih potreba” da ih podijele s ostatkom svijeta.

Trenutno je cijepljeno samo tri posto afričkog stanovništva, a kontinent je imao 7,9 miliona slučajeva zaraze, s 201.000 smrtnih ishoda.

Izvor: Agencije