Vrhovni sud: Ponovo istražiti optužbe protiv Lafarge

Proizvođač cementa je priznao da je sirijska podružnica plaćala naoružanim grupama kako bi poslije 2011. godine nastavila poslovanje u toj razorenoj zemlji.

Kompanija Lafarge optužena za saučesništvo u zločinima protiv čovječnosti u Siriji (EPA)
Kompanija Lafarge optužena za saučesništvo u zločinima protiv čovječnosti u Siriji (EPA)

Vrhovni sud Francuske odbacio je u utorak raniju presudu nižeg suda o odustajanju od optužbe protiv proizvođača cementa Lafarge za saučesništvo u zločinima protiv čovječnosti u okviru njegovog poslovanja u Siriji te ocijenio da bi sudije trebale ponovo ispitati te optužbe.

Lafarge, koji je sada dio švicarskog Holcima, priznao je nakon provedene interne istrage da je njegova sirijska podružnica plaćala naoružanim grupama kako bi poslije 2011. godine nastavila poslovanje u toj ratom razorenoj zemlji.

Kompanija odbacila optužbe

Međutim, kompanija je odbacila nekoliko optužbi u istrazi koju su protiv nje vodile francuske sudije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Vrhovni sud Francuske odlučivao je o tome da li je niži sud bio u pravu ili ne kada je u svojoj istrazi odustao od optužbi proitiv Lafarge za saučesništvo u zločinima protiv čovječnosti te saopćio da bi sud trebao ponovo preispitati svoju odluku.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO