Video: U SAD-u uklonjen kip konfederacijskog generala Leeja

Glavni vojni zapovjednik konfederacijskih snaga ratovao je s južnjačkim državama protiv sjevernjačkih država, koje su bile ukinule ropstvo.

Nakon višegodišnjih napetosti u vezi s raspravom o robovlasničkoj prošlosti Sjedinjenih Američkih Država, najvažniji spomenik kojeg su smatrali rasističkim simbolom zemlje uklonjen je u srijedu u Virginiji, veliki kip generala Roberta E. Leeja, zapovjednika južnjačkih država u američkom građanskom ratu.

Kip zapovjednika na konju, koji se više od 130 godina uzdizao na 12-metarskom postamentu, polagano je spušten pomoću dizalice u Richmondu, nekadašnjoj prijestolnici secesionista u građanskom ratu od 1861. do 1865. godine, prenosi Hina.

Stotine ljudi posmatrale su događaj sa udaljenosti.

Neki su mahali stisnutom šakom, drugi su dobacivali, a treći s odobravanjem klicali kada je veliki bronzani kip, djelo francuskog umjetnika Antonina Merciea, dignut sa postolja.

‘Brisanje mrlje na historiji Virginije i Amerike’

Robert Lee ratovao je s južnjačkim državama protiv sjevernjačkih država, koje su bile ukinule ropstvo.

Uklanjanjem spomenika “briše se mrlja na historiji Virginije i Amerike”, rekao je Muhammad Abdul-Rahman, lokalni čelnik.

Dok su mnogi konfederacijski spomenici širom zemlje nedavno uklanjani u tajnosti – ponegdje i usred noći – pod pritiskom pokreta Crni životi vrijede, demokratski guverner Virginije Ralph Northam htio je da uklanjanje ovog spomenika odjekne u javnosti.

Spomenike u čast Leeju i drugim istaknutim osobama južnjačkih država veliki dio Amerikanaca danas smatra simbolima rasizma, a neki smatraju da su dio historijske baštine.

[Video: Paige McCleary via Storyful]

Izvor: Agencije