Švedska će ovaj mjesec ukinuti gotovo sva ograničenja

S obzirom na to da je većina odraslih osoba vakcinisana, Švedska je postepeno olakšala neke mjere tokom ljeta.

Švedska je imala više smrti od COVID-a 19 po broju stanovnika nego njeni nordijski susjedi, koji su se odlučili za strožije zabrane tokom prvih valova pandemije, ali manje nego puno veće evropske zemlje (EPA)

Švedska će krajem mjeseca ukinuti gotovo sve zabrane i ograničenja uvedene zbog korona virusa, objavila je vlada.

S obzirom na to da je većina odraslih osoba vakcinisana, Švedska je postepeno olakšala neke mjere tokom ljetnog zatišja u pandemiji. I dok je broj zaraženih rastao proteklih sedmica uslijed brzog širenja zaraznije delta varijante virusa, broj smrtnih slučajeva i dalje je nizak, prenosi Hina.

Švedska je bila izuzetak u upravljanju zarazom, izbjegavši strogi karantin tokom pandemije i oslanjajući se na dobrovoljne preporuke po pitanju fizičke distance i higijene.

Vakcinacija stanovništva

Međutim, javna okupljanja poput koncerata, sportskih događaja i mjesta poput kafića i restorana mogla su raditi samo pod strogim pravilima ograničenog broja ljudi, što su zabrane koje će biti uklonjene 29. septembra. Preporuka da se radi od kuće ostat će i dalje.

“Važna poruka je da sada poduzimamo daljnje korake u povratku svakodnevnom životu”, rekla je na konferenciji za medije ministrica zdravstva i socijalne politike, Lena Hallengren.

“Naš pogled je uvijek bio taj da restrikcije treba ukinuti što je prije moguće.”

Hallengren je rekla da vlada također razmatra mogućnost potvrda o vakcinisanju za neke aktivnosti, iako se nadala da one neće biti potrebne.

Oko 70 posto Šveđana starijih od 16 godina u cijelosti je vakcinisano.

Švedska je imala više smrti od COVID-a 19 po broju stanovnika nego njeni nordijski susjedi, koji su se odlučili za strožije zabrane tokom prvih valova pandemije, ali manje nego puno veće evropske zemlje koje su uvodile strogi karantin.

Izvor: Agencije