EU: Talibanska vlada nije ni uključiva, ni reprezentativna

Iz Evropske unije poručuju kako jučer izabrana vlada ne oslikava bogatu etničku i vjersku raznolikost Afganistana kako je najavljivano.

Talibani su objavili imena nekoliko vršitelja dužnosti ministara u novoj vladi Afganistana, na čijem čelu je Mohammad Hasan Akhund (EPA)

Evropska unija izrazila je u srijedu nezadovoljstvo privremenom talibanskom vladom u Afganistanu, koja nije „ni uključiva ni reprezentativna“, prenosi agencija Hina.

„Ta vlada ne izgleda uključivo ni reprezentativno obzirom na bogatu etničku i vjersku raznolikost Afganistana, kakvoj smo se nadali i kakvu su talibani obećavali proteklih sedmica“, izjavio je glasnogovornik EU-a za vanjsku politiku Peter Stano, te dodao kako Unija očekuje takvu uključivost i reprezentativnost buduće prijelazne vlade.

Pakistanski poziv

Pakistanski ministar vanjskih poslova pozvao je međunarodnu zajednicu da pomogne u sprječavanju humanitarne i ekonomske krize u Afganistanu, prenosi Fena.

Šah Mahmood Qureshi obraćao se virtualnom sastanku ministara vanjskih poslova iz susjednih zemalja Afganistana. Sastanku su prisustvovali njegovi kolege iz Kine, Irana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana.

Dodao je kako se od preuzimanja Kabula od talibana „nije dogodilo mnogo strašnih krvoprolića“, a izgleda da je izbjegnuta mogućnost dugotrajnog sukoba i građanskog rata.

Međutim, situacija u Afganistanu ostaje složena i fluidna i “zahtijeva odbacivanje starih gledišta, razvijanje novih pogleda i nastavak s realnim i pragmatičnim pristupom”.

Američke procjene i zabrinutost

Sjedinjene Američke Države procjenjuju novu afganistansku vladu talibana i izražavaju zabrinutost zbog nekih osoba imenovanih na čelna mjesta u novoj administraciji.

“Napominjemo da se objavljeni spisak imena članova vlade sastoji isključivo od pojedinaca koji su pripadnici talibana ili njihovih bliskih saradnika i da na njemu nema žena”, navodi se u saopćenju State Departmenta, prenosi Reuters, piše Tanjug.

Također, SAD je ponovio očekivanja da talibani osiguraju da se ova zemlja ne koristi za prijetnju drugim državama, kao i da se dozvoli pristup humanitarnoj pomoći afanistanskom narodu.

“Talibane ćemo prosuđivati po njihovim postupcima, a ne po riječima. Jasno smo izrazili naša očekivanja da afganistanski narod zaslužuje inkluzivnu vladu”, poručio je State Department.

Po pitanju ljudi koji pokušavaju da napuste Afganistan, SAD je saopćio da talibani treba da omoguće siguran prolaz stranim i afganistanskim državljanima sa putnim dokumentima u skladu sa preuzetim obavezama koje uključuju dozvolu za letove koji su trenutno spremni da krenu iz Kabula na dogovorena odredišta.

Kina spremna za komunikaciju

Kina je potvrdila da je spremna da održava komunikaciju s novom talibanskom vladom u Afganistanu, od koje očekuje da ispuni očekivanja građana i međunarodne obaveze.

“Nadamo se da će nove afganistanske vlasti u velikoj mjeri imati sluha za sve narode i frakcije u Afganistanu, kako bi ispunile težnje svojih građana i očekivanja međunarodne zajednice”, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, prenosi Tanjug.

On je naglasio i da Kina poštuje suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Afganistana.

Nakon što su talibani preuzeli vlast u avgustu, Peking je pozvao na uspostavljanje otvorene i inkluzivne vlade u Afganistanu.

Nova vlada

Talibani su u utorak objavili imena nekoliko vršitelja dužnosti ministara u novoj vladi Afganistana, na čijem čelu je Mohammad Hasan Akhund.

Abdul Ghani Baradar će biti zamjenik premijera, dok je Sirajuddin Haqqani, sin osnivača mreže Haqqani, imenovan za ministra unutrašnjih poslova, naveo je glavni glasnogovornik talibanskog pokreta Zabihullah Mujahid na konferenciji za novinare u Kabulu.

Također, Mullah Mohammad Yaqoob, sin Mullah Omara, postavljen je za ministra odbrane.

Hedayatullah Badri će biti na čelu Ministarstva finansija.

Novinar Al Jazeere Charles Stratford iz Kabula je javio kako su imena koje je Mujahid pročitao “stara lica“.

“Mnogo ovih imena, velika većina, iz reda je paštuna i nije uzeta u obzir etnička raznolikost ove države, smatraju kritičari. Bilo je interesantno čuti Mujahidove komentare o Dolini Panjshir, gdje su većina Tadžikistanci“, dodao je.

Izvor: Agencije