Rusija počela vježbe na Kurilskim ostrvima

Prošlog mjeseca, Rusija je saopštila da proširuje svoju vojnu infrastrukturu na ostrvima, a japanska vlada je tada izrazila protest Moskvi.

Brod, Ratni brod
Rusija je započela manevre na Kurilskim ostrvima koje će uključivati vježbe gađanja i angažovanje više od 500 vojnika (EPA)

Rusija je započela manevre na Kurilskim ostrvima koje će uključivati vježbe gađanja i angažovanje više od 500 vojnika, potvrdilo je danas rusko ministarstvo odbrane, prenosi Tanjug Reutersovu vijest.

Prošlog mjeseca, Rusija je saopštila da proširuje svoju vojnu infrastrukturu na ostrvima, a japanska vlada je tada izrazila protest Moskvi zbog vojnih vježbi ruskih trupa na ostrvu Iturup.

Rusija i Japan pregovaraju o mirovnom sporazumu poslije Drugog svjetskog rata od sredine 20. vijeka, a glavni kamen spoticanja je pitanje suvereniteta nad južnim Kurilskim ostrvima, kako ih Rusi zovu, odosno Sjevernih teritorija, što je naziv koji upotrebljava Japan.

Kurilska ostrva uključena u Sovjetski savez

Po završetku Drugog svjetskog rata, Kurilska ostrva su uključena u Sovjetski Savez, a Japan je osporio vlasništvo nad ostrvima Iturup, Kunašir i Šikotan, kao i malim ostrvima Habomaj.

Sovjetski Savez i Japan su 1956. potpisali zajedničku deklaraciju o prestanku ratnog stanja, dvije zemlje su obnovile diplomatske i druge odnose, ali do sada nije potpisan mirovni ugovor.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada