IAEA: Nadzor iranskog nuklearnog programa se ometa

Pregovori o obnovi sporazuma početi u Beču pod okriljem Evropske unije u zamjenu za ublažavanje američkih sankcija odgođeni su 20. juna.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi u Teheranu 4. septembra 2021. (EPA)
Iranski predsjednik Ebrahim Raisi u Teheranu 4. septembra 2021. (EPA)

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) osudila je nedostatak saradnje Irana, koji šteti njenoj misiji nadzora nuklearnog programa, navodi se u izvještaju u koji je AFP imao uvid.

“Od februara 2021. godine provjera i nadzor se ometaju zbog odluke Irana” da ograniči preglede, saopćila je agencija Ujedinjenih naroda.

Ovaj dokument će se proučiti na sastanku Vijeća guvernera iduće sedmice, dok su pregovori o obnovi međunarodnog ugovora iz 2015. godine na mrtvoj tački.

Islamska Republika je isprva našla privremeno rješenje koje je IAEA-u omogućilo da nastavi nadzor u stanovitoj mjeri.

Proizvodnja visoko obogaćenog uranija

Teheran se obvezao da će na kraju ustupiti podatke kamera i opreme za nadzor.

No, taj je dogovor istekao 24. juna i Iran nije odgovorio unatoč opetovanim “zahtjevima” agencije.

Njen glavni direktor Rafael Grossi rekao je da je spreman otići u Iran, “kako bi se sastao s članovima nove vlasti i razgovarao o tim problemima”, navodi se u izvještaju, no do putovanja nije došlo.

U takvim okolnostima, tehnička sposobnost IAEA da tokom vremena prati iranski nuklearni program je “doista upitna”, navodi IAEA.

Iran je istodobno znatno povećao proizvodnju visoko obogaćenog uranija, kršeći svoje obaveze.

Tako je Iran, po procjenama krajem augusta, povećao zalihe uranija obogaćenog do 60 posto, što je znatno iznad dopuštene granice od 3,67 posto, na 10 kilograma, pošto su u maju iznosile 2,4 kilograma, a zalihe 20-postotnog uranija porasle su sa 62,8 na 84,3 kilograma.

Odgođeni pregovori u Beču

Iran je od 2019. godine postepeno odustajao od pojedinih odredaba nuklearnog sporazuma koji je sklopio sa svjetskim silama pošto se iz njega jednostrano povukao Washington u vrijeme bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji je Iranu obnovio sankcije.

Joe Biden, koji je u januaru naslijedio Trumpa, navodi da je spreman obnoviti sporazum kako bi se spriječilo da Iran razvije atomsko oružje, ali do obnove još nije došlo.

Pregovori o obnovi sporazuma početi u Beču pod okriljem Evropske unije u zamjenu za ublažavanje američkih sankcija odgođeni su 20. juna, dva dna nakon pobjede konzervativnog predsjednika Ebrahima Raissija.

Nije predložen nikakav novi rok za obnovu pregovora unatoč pozivima Zapada.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO