Hong Kong: Uhapšeno četvoro aktivista, organizovali proteste

Policija je danas potvrdila da je uhapsila tri muškarca i jednu ženu u dobi između 36 i 57 godina jer nisu dali podatke u skladu sa zakonom o nacionalnoj sigurnosti.

Vlasti Hong Konga su zabranile okupljanja u posljednje dvije godine, navodeći kao razloge rizike po javno zdravlje zbog pandemije (EPA)
Vlasti Hong Konga su zabranile okupljanja u posljednje dvije godine, navodeći kao razloge rizike po javno zdravlje zbog pandemije (EPA)

Hongkonška policija uhapsila je danas četiri osobe, organizatore obilježavanja godišnjice nasilja na kineskom trgu Tiananmen, nakon što su odbili da sarađuju u istrazi, prenosi Tanjug.

Savez za podršku patriotskim demokratskim pokretima Kine otvoreno je osporio primjenu zakona o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu, i poručio da ga policija koristi za proizvoljno označavanje prodemokratskih organizacija kao stranih agenata.

Chow Hang-tung, jedna je od četvoro uhapšenih i potpredsjednica ovog saveza, potvrdila je u objavama na Facebooku da je policija došla po nju, a nešto kasnije je iz same organizacije potvrđeno da su Chow i još tri člana rukovodstva uhapšeni, prenosi AP.

Neki aktivisti su već u zatovru

Policija je danas potvrdila da je uhapsila tri muškarca i jednu ženu u dobi između 36 i 57 godina jer nisu dali podatke u skladu sa zakonom o nacionalnoj sigurnosti, ali nije navela njihov imena.

Nekoliko vođa saveza, uključujući advokata Alberta Hoa i aktivistkinju Lee Cheuk-yan , već su iza rešetaka nakon što su osuđeni za svoje uloge u nezakonitim okupljanjima.

Lideri saveza odbili su u utorak zahtjev da dostave vlastima podatke o operacijama i finansijama organizacije, a policija je ranije upozorila da nepoštovanje povlači novčanu kaznu do 12.900 dolara i šest mjeseci zatvora.

Premijerka Hong konga Carrie Lam rekla je juče da policija može da traži informacije od osumnjičenih stranih agenata ili stranih političkih organizacija u skladu sa zakonom.

“Ako neko otvoreno kaže da će prekršiti zakon, ne može se nazvati organizacijom civilnog društva”, poručila je Lam.

Desetine prodemokratskih aktivista uhapšeno

Savez je najpoznatiji po tome što je organizator bdijenja uz svijeće u Hong Kongu, na godišnjicu krvavog obračuna sa demonstrantima na pekinškom trgu Tiananmen 4. juna 1989, a ovaj događaj u parku Viktorija je svake godine posjećivao veliki broj ljudi.

Vlasti Hong Konga su zabranile okupljanja u posljednje dvije godine, navodeći kao razloge rizike po javno zdravlje zbog pandemije, iako kritičari vjeruju da je zabrana dio konstantnog suzbijanja opozicije nakon višemjesečnih antivladinih protesta 2019. godine.

Desetine prodemokratskih aktivista je uhapšeno i više organizacije civilnog društva je ugašeno od primjene zakona o nacionalnoj sigurnosti, koji zabranjuje otcjepljenje, subverziju, terorizam i saradnju sa strancima.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO