Gdje je nestalo šest zatvorenika i zašto Izrael skriva detalje bijega iz Gilboe?

Portal “Walla” smatra vjerovatnim, oslanjajući se na izvore iz izraelske policije, da su se zatvorenici, nakon što su pobjegli iz zatvora, podijelili u tri grupe i razišli.

Prema izjavi vojnog zvaničnika, policija ne isključuje pretpostavku da zatvorenici planiraju preći granicu prema Pojasu Gaze (EPA)

Piše: Mohammed Watad, okupirani Jerusalem

Treći dan zaredom, izraelske sigurnosne snage nastavljaju potragu za šest palestinskih zatvorenika kojima se gubi trag nakon što su u ponedjeljak u zoru pobjegli iz zatvora Gilboa.

Izraelski okupatori su rasporedili oko 300 vojnih kontrolnih punktova širom historijske Palestine u potrazi za njima, dok se tok istrage i detalji bijega drže u tajnosti, prema sudskom nalogu koji zabranjuje objavljivanje informacija o operaciji.

Tokom saopćenja u kojem su izostavljeni detalji o bijegu i nestanku šest zatvorenika (Zakaria al-Zubeidi, Munadel Yaqub Infi'at, Mohammed Qasim al-Aridah, Yaqub Mahmud Qaderi, Eyhem Kemamji i Mahmud al-Aridah) izraelska državna radiostanica prenijela je riječi Shimona Nachmanija, šefa Odjela za operativne poslove u izraelskoj policiji, da je “istraga zapela u slijepu ulicu. U potjeri smo za nepoznatim. Policija nema nikakvog traga ili dokaza kada je u pitanju potjera za odbjeglim zatvorenicima.”

Šef Odjela za operativne poslove policije je dodao: “Provjerili smo desetine tačaka i obavještajnih podataka, izveli smo na desetine operacija, ali nema napretka u potrazi. Potrebno je mnogo strpljenja da se stvori jasnija slika.”

Prema izjavi vojnog zvaničnika, policija ne isključuje pretpostavku da zatvorenici planiraju preći granicu prema Pojasu Gaze, rekavši da su njihove snage spremne za mogućnost sukoba sa šest zatvorenika.

“Policija je spremna iskrcati specijalne snage iz helikoptera u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu. U ponedjeljak je provela čak i vojnu vježbu u tom pogledu. Podrazumijeva se da će, ako dođemo u kontakt sa odbjeglim zatvorenicima, to biti težak događaj”, dodao je.

Skrivanje i izolacija

Po nalogu najviših nivoa sigurnosti, izraelska policija nastavlja provoditi stroge mjere u zemlji i djelovati u skladu s ozbiljnom radnom pretpostavkom da će šest zatvorenika pokušati izvršiti napad na izraelske ciljeve.

U tom kontekstu, okupacija je rasporedila 720 policijskih patrola po cijeloj zemlji, dok je izraelska vojska pojačala svoje snage u provinciji Jenin i uz zid aparthejda na sjeveru Zapadne obale.

S obzirom na to da su na snazi vanredno stanje i procedure da se istraga drži u tajnosti, izraelska zatvorska služba je izolirala zatvor Gilboa, u kojem se nalazi 400 palestinskih zatvorenika, od svijeta. Zatvorenici su proveli sate u autobusima, dok su trajale pripreme za njihovu evakuaciju i raspoređivanje po drugim zatvorima, ali to se nije dogodilo.

Nakon što su se proširile informacije da su pojedini zatvorenici znali za plan bijega i kopanje tunela ispod zatvora Gilboa, te u pokušaju da saznaju detalje operacije, Shin Bet (izraelska obavještajna služba) sprovodi istrage s vođama Palestinskog pokreta zarobljenka u različitim odjeljenjima zatvora Gilboa, a uvedena je i zabrana porodičnih posjeta zatvorenicima i zabrana sastanaka s advokatima, prenosi izraelski list “Israel Hayom”.

Istraga i pretresi

Shin Bet je izvršio pretres svih zatvorenika te izvršio detaljno građevinsko vještačenje svih zatvorskih prostorija. Odjeljenje 2 i soba 5 gdje je držano šest zatvorenika ostali su zatvoreni, dok je 30 zatvorenika iz istog odjeljenja, koji su bili u direktnom kontaktu sa odbjeglim zatvorenicima, prebačeno na nepoznato odredište, prema palestinskim izvorima koji se bave pitanjem zatvorenika.

Zbog ovakvih dešavanja, hiljade graničara i izraelskih policajaca raspoređeni su u oblasti Beisan i Jordanskoj dolini, gdje je na različitim lokacijama u blizini zatvora Gilboa postavljeno 89 kontrolnih punktova za lociranje šest zatvorenika.

Prema službenim saopćenjima, Shin Bet je ispitivao zatvorenike i različite aktere i osobe koje su bili u kontaktu sa odbjeglim zatvorenicima unutar i izvan zatvora, kako bi istražio jesu li njih šestorica tokom boravka u zatvoru imala kontakte sa nekim stranama izvana kako bi im pomogle u bijegu.

Prema objavljenim podacima, odbjegli zatvorenici su se presvukli odmah po izlasku iz otvora tunela. U sigurnosnim saopćenjima se navodi da je pronađen mobilni telefon tokom pretresa u mjestu Beisan, blizu granice s Jordanom, deset kilometara udaljenom od zatvora Gilboa.

Procjene i scenariji

Hebrejski portal “Walla” smatra vjerovatnim, oslanjajući se na izvore iz izraelske policije, da su se “zatvorenici, nakon što su pobjegli iz zatvora, podijelili u tri grupe i razišli. Neki su hodali pješice tri kilometra prije nego što su se ukrcali u automobil koji ih je čekao”.

Manje od dana nakon bijega, navodi portal, izraelske sigurnosne snage su mobilizirale “antiterorističku jedinicu” koja je poslana u mjesto Beisan, blizu jordanske granice, “kako bi provele potragu za dvije sumnjive osobe koje su sumnjivo lutale po poljoprivrednom zemljištu i obližnjem šumovitom području”, s tim da nisu otkriveni rezultati ove akcije.

Portal je prenio riječi visokorangiranog izvora u policiji, koji je rekao: “Snage sigurnosti još uvijek ne znaju gdje se nalaze zatvorenici koji su pobjegli. Cilj je staviti pod kontrolu i uhapsiti šest zatvorenika, ali mora se reći da je ovdje potrebno dosta strpljenja.”

Kako odmiče vrijeme, sve je jača pretpostavka izraelske policije da se šest zatvorenika razdvojilo i da su neki od njih prešli Zelenu liniju uz pomoć automobila koji su ih čekali, a postoji i velika vjerovatnoća da pobjegli u Jordan.

Međutim, nema sigurnih pokazatelja ili informacija iz izraelske vojske, zbog čega se nameće nekoliko scenarija, između ostalog da bi odredišta šest zatvorenika mogla biti Pojas Gaze, Jordan, Sirija ili Liban.

Neuspjesi i sumnje

S druge strane, neuspjeh zatvorskih čuvara ne ogleda se samo u tome da čitavu godinu dana nisu otkrili tragove kopanja tunela u zatvorskim temeljima. Zatvorski čuvari nisu primijetili ni bijeg zatvorenika, koji je zabilježen nadzornim kamerama, zbog čega policija sumnja da su neki čuvari umiješani u pomaganje zatvorenicima u bijegu, kako navodi izraelski list Maariv.

Izraelski mediji su otkrili da je projekat izgradnje zatvora Gilboa na internetu objavio ured arhitekata koji je sudjelovao u njegovom projektiranju i izgradnji, uključujući odjeljenje 5 i krilo 2 iz kojeg su zatvorenici pobjegli, tako da je nacrt zatvora, koji je izgrađen 2004. godine, bio svima dostupan.

Prema izraelskim novinama Haaretz, nije poznato je li projekat zatvora pomogao zatvorenicima u bijegu. Međutim, Haaretz navodi, pozivajući se na visokog zvaničnika Izraelske zatvorske službe, da je “objavljivanje plana izgradnje sigurnosnog zatvora neuspjeh zaštite informacija koji je Zatvorska služba dozvolila da se desi”.

Izvor: Al Jazeera