Evropska komisija traži finansijske kazne za Poljsku

Sud Evropske unije utvrdio je da neovisnost i nepristranost novog Disciplinskog vijeća u Poljskoj nije dovoljno zajamčena te zatražio kaznu ako vlasti ne otklone nepravilnosti.

Divovska poljska nacionalna zastava vijori se na svjetioniku u Swinoujscieju, na sjeverozapadu Poljske (EPA)

Evropska komisija je zatražila od Suda Evropske unije da Poljskoj nametne finansijske sankcije zbog nepoštivanja naloga tog suda u pogledu djelovanja Disciplinskog vijeća, nove institucije u poljskom pravosuđu, uvedene u okviru opsežne pravosudne reforme koju posljednjih godina provodi vladajuća koalicija.

Sud EU-a je 14. jula naložio Poljskoj da odmah obustavi aktivnosti Disciplinskog vijeća, prenosi Hina.

Sud je, također, utvrdio da nepristranost i neovisnost novog Disciplinskog vijeća nisu dovoljno zajamčeni i da nema zaštite od direktnog ili indirektnog utjecaja izvršne i zakonodavne vlasti.

Komisija je nakon toga zatražila od Poljske da ispoštuje tu naredbu Suda i da će u suprotnom tražiti finansijske sankcije.

‘Pošten pravosudni sistem diljem EU’

Komisija je objavila da Poljska nije poduzela sve potrebne mjere za provedbu naloga Suda EU-a, navodeći da je Disciplinsko vijeće nastavilo djelovati.

Komisija je stoga zatražila od Suda da Poljskoj izrekne novčanu kaznu za svaki dan sve dok se mjere izrečene nalogom Suda ne počnu provoditi u potpunosti.

“Pravosudni sistemi diljem EU-a moraju biti neovisni i pošteni. Prava građana EU-a moraju biti zajamčena na isti način, gdjegod oni žive u EU”, izjavila je predsjednica EK-a Ursula von der Leyen.

Komisija je također poslala Poljskoj službenu opomenu, što je prvi korak u pokretanju postupka pred Sudom EU-a zbog toga što poljska Vlada nije poduzela potrebne mjere kako bi se uskladila s odlukom Suda EU-a, koji je utvrdio da zakon o disciplinskom režimu nije u skladu s pravnom stečevinom EU-a.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada