Vojska Mijanmara oslobodila zloglasnog antimuslimanskog kaluđera

Vojska Mijanmara oslobodila je Wirathua, nacionalističkog budističkog monaha poznatog po svojim antimuslimanskim tiradama.

Nekada ga je časopis Time nazvao "Lice budističkog terora" zbog svoje uloge u raspirivanju vjerske mržnje u Mijanmaru (AP)

Vojska Mijanmara oslobodila je Wirathua, nacionalističkog budističkog monaha poznatog po svojim antimuslimanskim tiradama, nakon što su odbačene optužbe za pobunu koje je podigla svrgnuta vlada Aung San Suu Kyi.

Nekada ga je časopis Time nazvao “Lice budističkog terora” zbog svoje uloge u raspirivanju vjerske mržnje u Mijanmaru.

Oslobođen je nakon što su sve optužbe odbačene, stoji u saopćenju vojske izdatom u ponedjeljak.

Dodaje se i da se “liječio u vojnoj bolnici”, ali se ne navode drugi detalji.

Osnovao nacionalističku organizaciju

Wirathu, koji je iz središnjeg grada Mandalaya, uključio se u antimuslimansku 969 grupu 2001. godine, a prvi put je zatvoren 2003. godine.

Pušten 2010. godine, postao je istaknut dvije godine kasnije nakon izbijanja nereda između budista i etničkih manjina Rohingija muslimana u zapadnoj državi Rakhine.

Osnovao je nacionalističku organizaciju koja je optužena za poticanje nasilja nad muslimanima, a također je uspjela u lobiranju za zakone koji otežavaju međuvjerske brakove.

2017. godine, najviša budistička vlast u Mijanmaru zabranila mu je jednu godinu propovijedanja zbog njegovih tirada. Facebook mu je zatvorio račun 2018.

Mijanmar u metežu nakon državnog udara

No, 53-godišnji redovnik ostao je redovit na nacionalističkim skupovima, gdje je optužio vladu Aung San Suu Kyi za korupciju i žestoko se zalagao  protiv neuspjelih pokušaja vlade da izmjeni ustav koji je izradila vojska.

Zatvoren je krajem prošle godine nakon što se predao vlastima zbog optužbi za pokušaj iznošenja “mržnje ili prezira” i “uzbudljivog nezadovoljstva” prema tadašnjoj vladi.

Mijanmar je umetežu otkako je vojska 1. februara državnim udarom preuzela vlast od Aung San Suu Kyi, što je izazvalo masovni prosvjedni pokret koji je unakazio ekonomiju.

Generali su odgovorili silom, a više od 1.000 ljudi, uključujući i djecu, ubijeno je u obračunu, prema Udruzi za pomoć političkim zatvorenicima koja prati hapšenja i smrt.

Izvor: Al Jazeera i agencije