Vijetnamac osuđen na pet godina zatvora zbog širenja korona virusa

Sud u Vijetnamu izrekao je kaznu od pet godina zatvora čovjeku koji je drugima prenio korona virus, kršeći stroge mjere karantina.

Vijetnam se trenutno suočava sa velikim širenjem virusa, a od ukupno 536.000 slučajeva i 13.385 preminulih velika većina zabilježena je u proteklih nekoliko mjeseci (EPA)

Sud u Vijetnamu izrekao je kaznu od pet godina zatvora čovjeku koji je drugima prenio korona virus, kršeći stroge mjere karantina, javili su državni mediji.

Le Van Tri (28) osuđen je zbog “širenja opasne zarazne bolesti” na jednodnevnom suđenju pred Narodnim sudom u južnoj provinciji Ca Mau, navodi Vijetnamska novinska agencija, a prenosi Tanjug.

Agencija je navela da je Tri putovao nazad u Ca Mu iz Ho Shi Minh Cityja, čime je prekršio pravilo o 21-dnevnom karantinu.

Zarazio je osam osoba, od kojih je jedna umrla od posljedica zaraze nakon jednomjesečnog liječenja, prenosi Reuters.

Borba protiv epidemije

Vijetnam je jedna od zemalja koje su se tokom pandemije uspješno borile protiv korona virusa zahvaljujući ciljanom masovnom testiranju, intenzivnom praćenju kontakata, strogim restrikcijama na granicama i karantinu, ali su nova žarišta od kraja aprila dovela do porasta broja novih slučajeva.

Ca Mau, provincija na jugu Vijetnama od početka pandemije je prijavila 191 slučaj i dvije preminule osobe, dok je u Ho Shi Minh Cityju, koje je jedno od najvećih žarišta u zemlji zaraženo skoro 260.000 ljudi, dok ih je 10.685 preminulo.

Vijetnam se trenutno suočava sa velikim širenjem virusa, a od ukupno 536.000 slučajeva i 13.385 preminulih velika većina zabilježena je u proteklih nekoliko mjeseci.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada