Talibani objavili sastav nove vlade Afganistana

Riječ je o kabinetu vršitelja dužnosti, a talibani će u vlast pokušati dovesti ljude iz drugih dijelova države.

Novu vladu Afganistana predvodit će Mohammad Hasan Akhund (AFP)

Talibani su u utorak objavili imena nekoliko vršitelja dužnosti ministara u novoj vladi Afganistana, na čijem čelu je Mohammad Hasan Akhund.

Abdul Ghani Baradar će biti zamjenik premijera, dok je Sirajuddin Haqqani, sin osnivača mreže Haqqani, imenovan za ministra unutrašnjih poslova, naveo je glavni glasnogovornik talibanskog pokreta Zabihullah Mujahid na konferenciji za novinare u Kabulu.

Također, Mullah Mohammad Yaqoob, sin Mullah Omara, postavljen je za ministra odbrane.

Sporan etnički sastav kabineta

Hedayatullah Badri će biti na čelu Ministarstva finansija.

Novinar Al Jazeere Charles Stratford iz Kabula javlja kako su imena koje je Mujahid pročitao “stara lica“.

“Mnogo ovih imena, velika većina, iz reda je paštuna i nije uzeta u obzir etnička raznolikost ove države, smatraju kritičari. Bilo je interesantno čuti Mujahidove komentare o Dolini Panjshir, gdje su većina Tadžikistanci“, dodao je.

“Naveo je kako nema problema s Tadžikistancima i kako će se i njihovi glasovi čuti u budućoj administraciji.“

Mujahid je istakao kako je riječ o kabinetu vršitelja dužnosti i kako će talibani “pokušati dovesti ljude iz drugih dijelova države“.

Nejasna uloga Mullaha Akhundzada

Talibani, koji su osvojili vlast prošlog mjeseca, od kraja augusta najavljuju objavu nove vlade.

Obećali su “inkluzivnu“ vladu, koja će predstavljati složenu etničku situaciju Afganistana – premda je malo vjerovatno da će žene biti uključene u vrhovne sfere.

Nije jasno koju će ulogu u vladi imati Mullah Haibatullah Akhundzada, talibanski lider koji se nije obraćao javnosti od pada vlade koju je podržavao Zapad i augustovskog talibanskog osvajanja Kabula.

Samo će rješenje do kojeg se došlo pregovorima donijeti trajan mir Afganistanu, izjavio je u utorak glasnogovornik Ujedinjenih naroda Farhan Hak novinarima u New Yorku, nakon vijesti da su talibani formirali novu vladu, prenosi Reuters.

Izvor: Al Jazeera i agencije