Zapovjednik izraelske vojske: Ubrzavaju se vojni planovi za Iran

Pripreme moguće akcije protiv Islamske Republike su intenzivirane, naveo je šef Generalštaba Aviv Kohavi.

Aviv Kohavi: Glavni cilj je smanjenje iranskog prisustva na Bliskom istoku, s akcentom na Siriju (Reuters)

Vojni planovi prema iranskom nuklearnom programu su “jako ubrzani“, upozorio je šef izraelske vojske, u vrijeme kada je sve više nepoznanica oko šansi oživljavanja sporazuma o ograničavanju razvoja oružja Teherana.

Pripreme moguće akcije protiv Irana su intenzivirane, naveo je šef Generalštaba Aviv Kohavi u intervjuu objavljenom u ponedjeljak te dodao kako je “značajan komad povećanja budžeta za odbranu, kako je ranije dogovoreno, namijenjen za tu namjenu“.

“Riječ je o veoma kompliciranom poslu, mnogo obavještajnog materijala, daleko više operativnih sposobnosti i više naoružanja. Radimo na svim ovim stvarima“, izjavio je on za Walla News te naveo kako su u toku napori provjere bliskoistočnih saveznika Irana.

 

Glavni cilj je “smanjenje iranskog prisustva na Bliskom istoku, s akcentom na Siriju… No, takve operacije se dešavaju širom Bliskog istoga. One su i protiv Hamasa, protiv Hezbollaha“, navodi Kohavi.

Američki sekretar za odbranu Lloyd Austin kazao je u utorak u Kataru kako iranska vojna aktivnost na Bliskom istoku nastavlja pojačavati tenzije.

“Iranska podrška teroristima i njegova spremnost da ustupi sve smrtonosnije oružje nedržavnim grupama potkopava regionalnu stabilnost kojoj svi težimo. Stoga smo posvećeni saradnji na jačanju regionalne sigurnosti i regionalne odbrane od destabilizirajućih djela – uključujući iranske nuklearne aspiracije“, istakao je on.

Spor oko međunarodnog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine s Iranom i dalje je jedan od glavnih razloga tenzija u regiji.

 

Od aprila ostali potpisnici nuklearnog dogovora – Kina, Njemačka, Francuska, Velika Britanija i Rusija – nastoje vratiti SAD i Iran historijskom dogovoru, nakon što se Washington povukao 2018. godine.

Iran dugo tvrdi kako je njegov nuklearni program miroljubiv, dodavši kako je sarađivao s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) na svojim aktivnostima.

Teheran je kazao kako će sve akcije koje nisu uskladu sa sporazumom iz 2015. godine promijeniti ako se SAD vrati sporazumu i ukine žestoke sankcije koje su slomile iransku ekonomiju.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi u subotu je rekao kako je Iran spreman na razgovore sa svjetskim silama za oživljavanje dogovora, ali bez zapadnjačkog “pritiska“.

 

„Planirani su razgovori, tražimo pregovore fokusirane na cilj kako bi sankcije iranskom narodu bile ukinute“, naveo je on.

U međuvremenu je ministar odbrane Izraela Benny Gantz nedavno pozvao međunarodnu zajednicu da razvije “Plan B“ kako bi se spriječio Iran da razvije nuklearno oružje – za što tvrdi da Teheranu još trebaju samo dva mjeseca.

“Iran ima namjeru da uništi Izrael i radi na razvoju sredstava da to uradi. Izrael ima sredstva za djelovanje i neće oklijevati da to uradi. Ne otpisujem mogućnost izraelskog djelovanja u budućnosti kako bi se spriječilo da Iran postane nuklearna sila“, istakao je Gantz.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO