Rusija blokirala internetsku stranicu povezanu s Navaljnim

Stranica sadržava savjete za birače kako da oslabe dominantnu provladinu stranku na parlamentarnim izborima, koji će biti održani ovog mjeseca.

Roskomnadzor je blokirao sajt jer se koristi za nastavak aktivnosti i održavanje događaja ekstremističke organizacije (EPA)

Ruske vlasti blokirale su u ponedjeljak pristup internetskoj stranici povezanom sa zatvorenim opozicionim liderom Aleksejem Navaljnim.

Dodaje se kako stranica sadržava savjete za birače kako da oslabe dominantnu provladinu stranku na parlamentarnim izborima, koji će biti održani ovog mjeseca, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Državno tijelo za nadzor komunikacija Roskomnadzor navelo je da je blokirao sajt jer se koristi za nastavak aktivnosti i održavanje događaja ekstremističke organizacije.

Dostupno i ‘pametno glasanje’

Ova internetska stranica, koju je tim Navaljnog razvio 2018. godine, ima za cilj identifikaciju kandidata koji su na najjačoj poziciji na izborima koji će biti održani 19. septembra kako bi porazili kandidate iz Jedinstvene Rusije, stranke koja dominira u parlamentu i koja je baza moći predsjednika Rusije Vladimira Putina.

“Pametno glasanje” je, također, dostupno na aplikacijama, ali je Roskomnadzor prošle sedmice upozorio Google i Apple da bi se mogli suočiti s kaznama ako aplikacije ne uklone iz svojih prodavnica.

Izvor: Agencije