Poljski zastupnici formalno izglasali izvanredno stanje na granici s Bjelorusijom

Poljska i Evropska unija optužuju bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da potiče stotine migranata da prijeđu na poljski teritorij kako bi izvršio pritisak na Uniju zbog sankcija koje je nametnula Minsku.

Lukašenko je krajem maja najavio da Minsk više neće sprečavati migrante da putuju u EU (EPA)

Poljski parlament formalno je izglasao u ponedjeljak navečer izvanredno stanje, uvedeno uz granicu s Bjelorusijom zbog priljeva migranata, prenosi Hina.

Parlament je formalno potvrdio izvanredno stanje, prvi puta od komunističkih dana u Poljskoj, s 247 glasova protiv ukidanja predsjednikove uredbe, 168 za ukidanje i 20 suzdržanih.

Uoči glasanja, premijer Mateusz Morawiecki pozvao je parlamentarce na jedinstvo.

“Danas možemo vidjeti da scenariji koji se pišu u Moskvi i Minsku ugrožavaju naš suverenitet i sigurnost poljske države”, rekao je.

Uredba se odnosi na 183 općine

Poljski predsjednik Andrzej Duda proglasio je izvanredno stanje u toj regiji u četvrtak, u trajanju od trideset dana.

Uredba se odnosi na 183 općine u kojima je ograničeno kretanje, kao i pravo na okupljanje.

Poljska i Evropska unija optužuju bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da potiče stotine migranata da prijeđu na poljski teritorij kako bi izvršio pritisak na Uniju zbog sankcija koje je nametnula Minsku.

Vlada u Varšavi optužuje ga da namjerno i na organiziran način dovodi izbjeglice iz kriznih područja na vanjsku granicu EU-a.

Minsk neće sprječavati migrante na putu ka EU

“Znamo da bjeloruske službe daju migrantima hranu i pomoć na granici u nastojanju da ilegalno uđu u Poljsku”, rekao je ranije Morawiecki.

“…to nije samo diplomatski sukob, to je pokušaj kršenja integriteta poljske države, suvereniteta naših granica, i mi ne možemo i nećemo to dopustiti”, naglasio je Morawiecki pred parlamentom.

Lukašenko je krajem maja najavio da Minsk više neće sprečavati migrante da putuju u EU.

Zapadne sankcije uvedene su Bjelorusiji kao odgovor na optužbe da izbori koji su Lukašenku omogućili novi mandat nisu bili pošteni.

Izvor: Agencije

Povezane

Vršit ćemo pritisak na bjeloruski režim dok konačno ne počne poštovati slobodu medija, slobodu štampe i slobodu mišljenja, kaže predsjednica Evropske komisije.

Published On 25 May 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO