Imenovanja u Sjevernoj Koreji: Kritizirani general izabran u Politbiro

Sjeverna Koreja izabrala je u predsjedništvo Politbiroa Radničke partije Pak Jong Chona, kritiziranog generala, jednog od ključnih igrača raketnog programa.

Analitičari su Pakov uspon djelomično pripisali ulozi u razvoju projektila kratkog dometa Sjeverne Koreje (AFP)

Sjeverna Koreja izabrala je u predsjedništvo Politbiroa Radničke partije Pak Jong Chona, kritiziranog generala, jednog od ključnih igrača raketnog programa.

Pak će također obavljati funkciju sekretara Centralnog komiteta Radničke partije, a njegov izbor u predsjedništvo, jedno od najmoćnijih tijela za odlučivanje u Sjevernoj Koreji, uslijedilo je nakon što je u julu, bio među drugim visokim zvaničnicima koji su dobili ukore ili degradiranje, nakon što ih je vrhovni vođa Kim Jong-un optužio za niz grešaka koje su dovele do “velike krize” u vezi sa COVID-om 19, prenosi Reuters pozivajući se na sjevernokorejske medije.

Razvoj projektila

Posljednjih godina Pak je unapređen u generala sa četiri zvjezdice, predvodio je vojsku kao načelnik generalštaba vojske, a analitičari su njegov uspon djelomično pripisali ulozi u razvoju projektila kratkog dometa Sjeverne Koreje, prenosi Tanjug.

Taj program je unaprijeđen nakon što je Kim 2018. godine zbog pregovora sa Sjedinjenim Američkim Državama obustavio testove balističkih projektila dugog dometa.

Rim Kwang-il, koji je bio načelnik sjevernokorejske vojne obavještajne agencije, imenovan je za načelnika generalštaba vojske, dok će vojni general Jang Jong-nam predvoditi Ministarstvo za socijalna pitanja, izvijestila je agencija KCNA.

Izvor: Agencije