Katar: Postignut dogovor o grantu za obnovu Gaze i otvaranju prijelaza

Procedure u vezi s isplatom katarskog granta porodicama u potrebi okončane su u dogovoru s Palestinskim vlastima i UN-om.

U januaru 2021. godine Katar je dodijelio grant sredstva Pojasu Gaze u iznosu od 360 miliona dolara (EPA)

Ambasador Mohammed Al-Emadi, predsjednik Katarskog odbora za obnovu Gaze, saopćio je u ponedjeljak da je postignut dogovor o katarskim bespovratnim sredstvima i otvaranju prijelaza Gaze, kako bi se postiglo stanje smirenosti i stabilnosti u Pojasu.

U saopćenju koje je objavila Katarska novinska agencija (QNA), ambasador Al Emadi je potvrdio da su u proteklih nekoliko dana održani sastanci sa svim stranama, te je dogovoreno da se prijelazi otvore u potpunosti kako bi se zadovoljile glavne potrebe Pojasa, uz pružanje različitih olakšica koje bi pomogle svim stranama da izađu iz ”napete situacije i ublažile napetost u regiji.”

Naglasio je da su ti sastanci i susreti postigli pozitivne rezultate koji će se nadograđivati u pitanjima i poljima vezanim za poboljšanje životnih uslova stanovnika Pojasa Gaze, u potpunoj koordinaciji s Ujedinjenim narodima (UN) i Palestinskim vlastima te u dogovoru sa svim stranama.

Također je naglasio da će ovi rezultati imati jasan pozitivan utjecaj na poboljšanje životnih uvjeta u Pojasu Gaze.

On je ukazao da su procedure u vezi s isplatom katarskog granta porodicama u potrebi okončane u dogovoru s Palestinskim vlastima i UN-om, ističući da će proces isplate započeti prema mehanizmu dogovorenom s UN-om tokom septembra, nakon što UN završi sve tehničke procedure vezane za proces isplate.

Očuvati smirenost i stabilnost

Al Emadi je također pojasnio da će se bespovratna sredstva za zaposlene u Gazi isplaćivati u koordinaciji s Palestinskim vlastima u narednim danima, i u dogovoru s različitim stranama.

Ambasador Al Emadi je pozvao strane da preuzmu svoju odgovornost za očuvanje smirenosti i stabilnosti, s ciljem poboljšanja uslova stanovništva koje živi u izuzetno teškim humanitarnim uslovima, te kako bi međunarodne organizacije i institucije mogle nastaviti provedbu različitih projekata, uključujući obnovu i podršku različitim sektorima u Gazi, od kojih je najvažniji zdravstveni sektor.

Al Emadi je stigao u Pojas Gaze u posjetu tokom koje se susreo sa zvaničnicima vlade u Gazi i vođama Islamskog pokreta otpora (Hamas).

U januaru 2021. godine Katar je dodijelio grant sredstva Pojasu Gaze u iznosu od 360 miliona dolara, koja će se trošiti tokom cijele godine za isplatu plata zaposlenicima, finansijsku pomoć ugroženim porodicama i rad elektrane.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO