Lavrov: Sjeverni tok 2 će početi s radom za nekoliko dana

Primjećujemo da se Sjeverni tok 2 sada direktno napada, jer su Amerikanci shvatili da će početi s radom, rekao je šef ruske diplomatije.

Sjeverni tok 2 proteže se od ruske obale, preko Baltičkog mora, do Njemačke (EPA)

Plinovod Sjeverni tok 2 bit će završen za nekoliko dana i počet će s radom, izjavio je u ponedjeljak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

“Primjećujemo da se Sjeverni tok 2 sada direktno napada, jer su Amerikanci shvatili da će, uprkos svemu, biti završen i početi s radom za nekoliko dana”, rekao je on, prenosi Tanjug, pozivajući se na Tass.

Prema njegovim riječima, Sjedinjene Američke Države žele “progurati” svoj tečni prirodni plin na tržište, koji se, kako kaže, uglavnom dobija ekološki škodljivom metodom i mnogo je skuplji.

Sjeverni tok 2 čine dva kraka cjevovoda, ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara plina godišnje, i proteže se od ruske obale, preko Baltičkog mora, do Njemačke.

Geopolitički projekt

Radovi na plinovodu su bili obustavljeni u decembru 2019. godine, nakon što je izvođač odustao od polaganja cijevi, zbog prijetnji SAD-a sankcijama.

Izgradnja je nastavljena u decembru 2020. godine.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski već neko vrijeme tvrdi da je rusko-njemački plinovod “opasno geopolitičko oružje Kremlja”.

Taj podmorski plinovod u Baltičkom moru uzimat će Ukrajini najmanje 1,5 milijardi dolara na godinu, koliko sada dobija za tranzit ruskog plina preko svog teritorija i izbijajući joj iz ruku sredstvo diplomatskog pritiska na ruskog takmaca.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO