Katar uskoro obnavlja finansiranje u Pojasu Gaze

Nasilje u maju podstaklo je izraelske i američke zahtjeve da traže da Katar revidira pomoć koju šalje za Pojas Gaze.

Doha je osigurala projekte obnove Gaze i infrastrukturne projekte od rata 2014. godine (EPA)

Katar će uskoro obnoviti finansiranje državnih službenika i siromašnih porodica u Pojasu Gaze, prema novom mehanizmu, koji uključuje palestinske vlasti koje podržavaju Zapad i Ujedinjeni narodi, izjavio je u ponedjeljak katarski izaslanik za pomoć Mohammed al-Emadi.

Doha je osigurala projekte obnove Gaze i infrastrukturne projekte od rata 2014. godine, koji je vođen između vlasti Hamasa u toj palestinskoj enklavi i Izraela, ali je druga runda nasilja u maju podstakla izraelske i američke zahtjeve da se revidiraju isplate, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Emadi je nakon sastanka s čelnicima Hamasa u Gazi kazao da će se katarske stipendije za državne službenike i siromašne porodice, suspendirane od maja, nastaviti u narednim danima.

Oko 30 miliona mjesečne pomoći

Katar je trošio 30 miliona dolara mjesečno za pomoć i za podršku siromašnim porodicama i javnim službenicima koje je angažirao Hamas.

Hamas, koji se nalazi na crnoj listi terorističkih grupa na Zapadu, podržao je novi mehanizam plaćanja, koji uključuje suparničke palestinske vlasti predsjednika Mahmouda Abbasa, navodi se u saopćenju Emadija.

Emadi  je rekao da novi sporazum, također, uključuje potpuno otvaranje graničnih prelaza s Gazom, koje su Izrael i Egipat zatvorili, ali nema još uvijek informacija kada će do toga doći.

Izaslanik je izrazio nadu da će nastavak isplata i otvaranje granica “imati jasan i pozitivan utjecaj na poboljšanje životnih uslova u Pojasu Gaze i pomoći svim stranama da izađu iz napete situacije”.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO