Nesiguran mir u Gvineji nakon svrgavanja predsjednika Condea

Novo vojno vodstvo najvalio je policijski sat u cijeloj zemlji “do daljnjeg”, rekavši da će sazvati ministre kabineta predsjednika Alpha Condea i druge visoke političare.

Građani čekaju objavu nove vlade nakon što su elitne vojne jedinice svrgnule s vlasti Alpha Condea, što je izazvalo osudu širom svijeta (AFP)

Specijalne snage Gvineje državnim udarom su došle na vlast, uhapsile predsjednika i obećale da će promijeniti politički sastav države.

Novo vojno vodstvo najvalio je policijski sat u cijeloj zemlji “do daljnjeg”, rekavši da će sazvati ministre kabineta predsjednika Alpha Condea i druge visoke političare u ponedjeljak u 11:00.

“Svako odbijanje dolaska smatrat će se pobunom”, rekli su komandosi u saopštenju, piše Al Jazeera English.

Nesiguran mir vratio se u ponedjeljak na ulice glavnoa grada Gvineje Conakryja, dok građani čekaju objavu nove vlade nakon što su elitne vojne jedinice svrgnule s vlasti Alpha Condea, što je izazvalo osudu širom svijeta.

Gvineja je ponovno otvorila svoje kopnene i zračne granice iz komercijalnih i humanitarnih razloga nakon očitog svrgavanja predsjednika Alpha Condea, rekao je vojni glasnogovornik na državnoj televiziji u ponedjeljak, piše Reuters, prenosi Hina.

Puč predvodi bivši oficir francuskih legionara

Preuzimanje vlasti u zapadnoafričkoj državi s najvećim svjetskim rezervama boksita, rude koja se koristi za proizvodnju aluminija, u ponedjeljak je izazvalo najviši porast cijene metala u 10 godina, zbog straha od daljnjih prekida opskrbe na tržištu. Još nije bilo naznaka takvog poremećaja.

Lagani promet se nastavlja, a neke su se trgovine ponovno otvorile oko glavne upravne četvrti Kaloum u Conakryju, u kojoj se tokom nedjelje čula snažna paljba dok su se specijalne snage borile s vojnicima odanima Condeu.

Međutim, neizvjesnost ostaje. Dok se čini kako elitna jedinica drži Condea u pritvoru, a na državnoj televiziji je saopštila da su raspustili vladu i ukinuli ustav, ostale grane vojske tek se trebaju javno očitovati, piše Reuters.

Jedinicu specijalnih snaga vodi bivši oficir francuskih legionara, pukovnik Mamady Doumbouya, koji je u nedjelju na državnoj televiziji rekao da su “siromaštvo i endemska korupcija” natjerali njegove snage da smijene Condea s dužnosti.

Osude saveznika Gvineje

Očigledni udar izazvao je osude nekih od najjačih saveznika Gvineje. Ujedinjeni narodi brzo su odbacili preuzimanje vlasti, a Afrička unija i zapadnoafrički regionalni blok zaprijetili su sankcijama.

U saopštenju tokom noći američki State Department je rekao kako bi nasilje i izvanustavne mjere mogli narušiti šanse Gvineje za stabilnost i napredak.

(Reuters)

“Ovi postupci mogli bi ograničiti sposobnost Sjedinjenih Američkih Država i drugih međunarodnih partnera Gvineje da podrže zemlju”, navodi se u saopštenju.

Regionalni stručnjaci kažu kako bi, za razliku od Malija koji nema izlaz na more, gdje su susjedi i partneri uspjeli izvršiti pritisak na tamošnju huntu nakon državnog udara, utjecaj na vojsku u Gvineji mogao biti ograničen jer ima izlaz na more i nije članica Zapadnoafričke monetarne unije.

Iako je rudno bogatstvo potaknulo ekonomski rast tokom Condeove vladavine, malo je građana imalo značajnu korist, što je pridonijelo povećanoj frustraciji među milionima mladih bez posla.

Uprkos policijskom satu tokom noći, sjedište Condeove predsjedničke straže opljačkali su ljudi koji su pobjegli s rižom, limenkama ulja, klima-uređajima i madracima, rekao je dopisnik Reutersa.

Izvor: Al Jazeera i agencije