Bjeloruskoj opozicionarki 11 godina zatvora

Marija Kolesnikova i još jedan istaknuti opozicijski političar, Maksim Znak, osuđeni su za ekstremizam i protivzakoniti pokušaj preuzimanja vlasti.

Maksim Znak i Marija Kolesnikova tokom izricanja presude (Aaron Brazell / Flickr)

Marija Kolesnikova, jedna od predvodnica prošlogodišnjih masovnih protesta protiv bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, osuđena je na 11 godina zatvora.

Kolesnikova i još jedan istaknuti opozicijski političar, Maksim Znak, osuđeni su za ekstremizam i protivzakoniti pokušaj preuzimanja vlasti, objavili su u ponedjeljak ruska novinska agencija Tass i bjeloruska opozicija.

Oboje negiraju krivnju, a Kolesnikova je optužbe nazvala apsurdnima, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters i dpa.

Znak je osuđen na 10 godina zatvora.

Prošle godine otela je tajna služba KGB

Kolesnikova je bila ključna snaga u vođenju demonstracija prošle godine, nakon što je veliki dio društva osporavao pobjedu Lukašenka na predsjedničkim izborima.

Uslijedili su mjeseci nasilnih protesta.

Uhapšena je za vrijeme demonstracija, a godinama je radila kao kulturna menadžerica u Stuttgartu.

Prije predsjedničkih izbora u augustu 2020. godin Kolesnikova (39) je bila menadžerica bivšeg bankara Viktora Babarikoa, koji je također u zatvoru.

Ovu Bjeloruskinju je početkom septembra prošle godine otela tajna služba KGB.

Vladini zvaničnici su je pokušali deportirati otprilike mjesec dana nakon početka protesta, ali je poderala svoj pasoš na ukrajinskoj granici i izbjegla deportaciju u susjednu zemlju.

Suđenje je počelo početkom augusta.

Njemačka vlada pozvala je više puta na njeno oslobađanje.

‘Ggrubi prezir prema poštivanju ljudskih prava’

Izborni zvaničnici naveli su da je Lukašenko osvojio 80 posto glasova, čime mu je oslobođen put za šesti mandat u uredu bjeloruskog predsjednika.

Brojni Lukašenkovi protivnici zatvarani su uoči predsjedničkih izbora.

U ponedjeljak su Evropska unija, Njemačka i Velika Britanija osudili presudu Kolesnikovoj, ujedno zatraživši i oslobađanje svih političkih zatvorenika.

Brisel je osudio “grubi prezir” Bjelorusije prema poštivanju ljudskih prava, nakon presude Kolesnikovoj i Znaku.

U saopćenju je Unija također ponovila poziv na hitno i bezuvjetno oslobađanje svih političkih zatvorenika u Bjelorusiji, za koje ocjenjuje da ih ima više od 650.

Njemačka vlada također je osudila nepravednu presudu i zatražila oslobađanje svih političkih zatvorenika.

‘Napad na branitelje demokratije i slobode’

Vlada Angela Merkel osuđuje tu “neopravdanu i instrumentaliziranu presudu pravosudnog sistema u svrhu političkog progona“ u Bjelorusiji, dodala je.

Šef britanske diplomatije Dominic Raab pozvao je vlasti u Bjelorusiji da okončaju represiju.

“Presuda Mariji Kolesnikovoj i Maksimu Znaku pokazuje da bjeloruske vlasti nastavljaju napad na branitelje demokratije i slobode. Lukašenkov režim mora prestati s represijom i osloboditi sve političke zatvorenike“, naveo je na Twitteru.

Izvor: Agencije

Povezane

Početkom ove godine, u svjetskoj IT zajednici počele su da se pojavljuju informacije o izuzetno sposobnoj grupi hakera-aktivista.

Published On 02 Sep 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO