Berlin optužuje Moskvu za kibernetičke napade

Njemačke sigurnosne agencije su najmanje tri puta ove godine upozorile parlamentarce na strane kibernetičke napade.

Dio napada pripisuje se ruskoj grupi 'Ghostwriter' (EPA)

Vlada Njemačke u ponedjeljak je optužila Rusiju za kibernetičke napade na Bundestag i pozvala Moskvu da hitno prestane s takvim aktivnostima.

“Savezna vlada snažno poziva rusku vladu da odmah prestane s tim neprihvatljivim kibernetičkim aktivnostima“, rekla je glasnogovornica njemačkog Ministarstva vanjskih poslova, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Istakla je kako njemačka vlada ima pouzdane informacije da se te aktivnosti mogu pripisati Rusiji kao državi i vojno-obavještajnoj agenciji GRU, prenosi Reuters.

Dio napada pripisuje se ruskoj grupi “Ghostwriter“.

Glasnogovornica je dodala da je Ministarstvo vanjskih poslova prošle sedmice direktno od ruskog resornog Ministarstva tražilo da se zaustave te aktivnosti.

Parlamentarni izbori krajem septembra

Njemačke sigurnosne agencije su najmanje tri puta ove godine upozorile parlamentarce na strane kibernetičke napade, prenosi dpa.

Nedavno su napadnuti zastupnici iz stranaka koje čine vladajuću koaliciju – Kršćansko-demokratske unije (CDU) i Kršćanske socijalne unije (CSU) te Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD).

Njemačke vlasti upozorile su da je cilj napada objava ličnih informacija zastupnika te širenje lažnih vijesti.

Nijemci će krajem septembra glasati o nasljedniku kancelarke Angele Merkel.

Politico piše kako uoči parlamentarnih izbora RT Deutsch, ruski medij u Njemačkoj koji ima podršku Kremlja, širi teorije zavjere o vakcinama i favorizira kandidate krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD)

Izvor: Agencije

Povezane

Početkom ove godine, u svjetskoj IT zajednici počele su da se pojavljuju informacije o izuzetno sposobnoj grupi hakera-aktivista.

Published On 02 Sep 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO