Katar će svakodnevno u Afganistan slati avione s humanitarnom pomoći

Više od polovine građana Afganistana, uključujući i 10 miliona djece, treba humanitarnu pomoć još od početka ove godine.

Katar je pomogao u ponovnom otvaranju aerodroma u Kabulu (EPA)

Nakon što je pošiljka humanitarne pomoći uspješno sletjela u Kabul, Katar je poručio da će nastaviti obavljati svakodnevne letove za Afganistan idućih nekoliko dana kako bi osigurao prijeko potrebnu opskrbu nakon što je većina pomoći sa Zapada obustavljena zbog talibanskog preuzimanja kontrole nad zemljom.

U subotu je iz Katara u Kabul sletjela humanitarna pomoć, medicinske potrepštine i hrana, a let je na kabulskom aerodromu dočekao katarski ambasador u Afganistanu Said bin Mubarak Al Hajarin, saopćilo je katarsko ministarstvo vanjskih poslova.

Više od polovine Afganistanaca treba humanitarnu pomoć

Katar se pokazao ključnim posrednikom u komunikaciji između Zapada i talibana, zahvaljujući bliskim odnosima s tom militantnom grupom koji su ostvareni nakon što je u Kataru 2013. talibanima omogućeno da otvore svoj politički ured, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Katar je pomogao u ponovnom otvaranju aerodroma u Kabulu koji je bio zatvoren nekoliko dana nakon što su prošlog mjeseca obustavljeni svi letovi za prevoz putnika.

Više od polovine građana Afganistana, koji broji 40 miliona ljudi, uključujući i 10 miliona djece, treba humanitarnu pomoć još od početka ove godine, saopćila je krajem prošlog mjeseca Međunarodna organizacija za migracije (IOM), dodavši da se očekuje da će potrebe za humanitarnom pomoći u toj zemlji i dalje rasti.

Izvor: Agencije