Biden će posjetiti sva tri spomen mjesta 11. septembra

Biden će posjetiti ‘ground zero’ u New Yorku, Pentagon i spomenik pokraj Shanksvillea, u Pennsylvaniji, gdje je srušen Unitedov let 93, objavila je Bijela kuća.

Biden je također naredio skidanje oznake tajnosti s nekih dokumenata povezanih s 11. septembrom (Reuters)

Američki predsjednik Joe Biden posjetit će sva tri spomen mjesta napada 11. septembra na njihovu 20. godišnjicu i odati počat hiljadama ljudi koji su poginuli tog dana.

Biden će posjetiti “ground zero” u New Yorku, Pentagon i spomenik pokraj Shanksvillea, u Pennsylvaniji, gdje je srušen Unitedov let 93, objavila je Bijela kuća.

Bidenov intinerar sličan je onom tadašnjeg predsjednika Baracka Obame na 10. godišnjicu napada u kojima je poginulo gotovo tri hiljade ljudi, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Skidanje iznaka tajnosti s određenih dokumenata

Dvadeseta godišnjica u subotu pada manje od dvije sedmice nakon američkog povlačenja iz Afganistana i najdužeg američkog rata u historiji, pokrenutog u znak odmazde protiv zavjerenika i čelništva Al-Kaide i talibana koji su im osigurali utočište.

Biden je imao javnu podršku za povlačenje, ali zbog loše izvedbe i haotične evakuacije suočen je s brojnim kritikama.

Američki predsjednik u petak je naredio skidanje oznake tajnosti s nekih dokumenata povezanih s 11. septembrom što su od njega tražile porodice stradalnih u nadi da će pokazati upletenost saudijske vlade u napade.

Neki od njih zaprijetili su da Biden neće biti dobrodošao na komemoracije ako to ne uradi.

Izvor: Agencije

Povezane

Zašto su žrtve uglavnom civili, bespomoćne žene i djeca, obične zanatlije i trgovci, starci koji se skrušeno mole u lokalnoj džamiji, učitelji koji podučavaju djecu u školama, ljekari koji rade u oronulim bolnicama, djevojčice koje se usude pohađati školu…

Published On 28 Apr 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO