Zaharova: Afganistan otkrio da je NATO potpuno nesposoban

Čini se da je sada najbolje vrijeme da NATO poradi na svojim greškama, navela je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

Zaharova: SAD su se pokazale kao potpuno nekompetentne kao vodeća sila (EPA)

Situacija u Afganistanu jasno je pokazala da ni NATO, ni SAD nisu sposobni da efikasno planiraju i koordiniraju svoje akcije, izjavila je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova.

“SAD su se pokazale kao potpuno nekompetentne kao vodeća sila. A snimci samouništavanja ‘nepobjedive mašine’ koji su obišli cijeli svijet, ubjedljivije od svih vojnih proračuna pokazuju apsolutnu nesposobnost NATO-a kao vojno-političkog bloka koji pretenduje na vodeću ulogu u osiguravanju svjetskog poretka”, napisala je Zaharova na Facebooku.

Kako kaže, čini se da je sada najbolje vrijeme da NATO poradi na svojim greškama.

“Ali, što se kaže, oni nisu takvi. Šta radi blok, uhvaćen u sopstvenoj nemoći. On užurbano traži informacione razloge kako bi skrenuo pažnju sa niza neuspjeha i odgovara na izazove vremena… vježbama”, istakla je Zaharova, navodeći listu vojnih manevara koje NATO planira da održi do kraja godine, prenosi Tanjug.

‘Očigledna degradacija Alijanse’

“Obratite pažnju koliko često održavaju vježbe u baltičkim zemljama i zemljama Istočne Evrope. Sudeći po katastrofi NATO-a u Afganistanu, Alijansi nisu potrebne vježbe na poljima i šumama, nego u planinama i stepama. Ali, očigledno, zaista su se uživjeli u virtuelnu konfrontaciju sa Rusijom”, navela je.

Pritom je konstatovala da apetiti NATO-a rastu, kao i da je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg u junu najavio povećanje vojnog prisustva NATO-a na Arktiku.

“Degradacija Alijanse je očigledna. Vojnu opremu iz Iraka su bar prevezli do baltičkih zemalja i gomile starudije poklonili vazalima. U Afganistanu su snage toliko istrošene da su automobile i helikoptere ostavili onima zbog kojih su ih i dovezli. Zamišljam šta će biti na Arktiku”, zaključila je Zaharova.

Izvor: Agencije