UN upozorava da 74 posto stanovništva Libana živi u siromaštvu

ESCWA, sa sjedištem u Bejrutu, podsjeća da je ta stopa u 2020. iznosila 55 posto, a u 2019. godini 28 posto.

Liban se suočava s dubokom ekonomskom krizom (EPA)

Ekonomsko-socijalna komisija Ujedinjenih nacija za zapadnu Aziju (ESCWA) upozorava da 74 posto stanovništva Libana živi u siromaštvu u 2021. godini.

ESCWA, sa sjedištem u Bejrutu, u glavnom gradu Libana, objavila je izvještaj pod naslovom “Siromaštvo u Libanu: Bolna realnost i neizvjesna očekivanja”.

U izvještaju, u kojem se navodi da 74 posto libanskog stanovništva 2021. godine pati od siromaštva, podsjećaju da je ta stopa u 2020. iznosila 55 posto, a u 2019. godini 28 posto, prenosi Anadolija.

Još se ističe da je broj porodica koje nemaju pristup zdravstvenim uslugama u zemlji povećan na 33 posto, a one koje imaju poteškoća u nabavci lijekova premašio je 50 posto.

Duboka ekonomska kriza

ESCWA je stoga pozvala na uvođenje efikasnijih planova socijalne zaštite te na iskorjenjivanje nezaposlenosti i siromaštva.

Liban se suočava s dubokom ekonomskom krizom, pri čemu lokalna valuta gubi gotovo svu vrijednost u odnosu na dolar, a na ulicama se često održavaju masovni protesti i mitinzi.

Ova arapska država nije uspjela formirati novu administraciju od ostavke vlade Hassana Diaba 10. augusta 2020. godine, šest dana nakon razorne eksplozije u luci u Bejrutu.

Izvor: Agencije