‘Šaman QAnona’ izjasnio se krivim za učešće u napadu na američki Kapitol

Uhapšen je nedugo nakon nereda u Washingtonu i sve ovo vrijeme je proveo u pritvoru bez prava na kauciju.  

Dok je bio u pritvoru, Chansley je prošao psihološku analizu i zatvorski službenici su mu dijagnosticirali kratkotrajni psihotični poremećaj, bipolarni poremećaj, depresiju i anksioznost (Reuters)

Muškarac poznat pod nadimkom “šaman QAnon-a” izjasnio se krivim za ometanje službenog postupka kada je učestvovao u napadu na američki Capitol 6. januara ove godine zajedno s drugim sljedbenicima tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa, javlja Reuters.

Jacob Chansley, iz Phoenixa u Arizoni, viđen je na mnoštvu snimaka unutar Capitola bez majice s tetoviranim tijelom, s krznenom kapom i rogovima na glavi i američkom zastavom u ruci.

Uhapšen je nedugo nakon nereda u Washingtonu i sve ovo vrijeme je proveo u pritvoru bez prava na kauciju.

Dok je bio u pritvoru, Chansley je prošao psihološku analizu i zatvorski službenici su mu dijagnosticirali kratkotrajni psihotični poremećaj, bipolarni poremećaj, depresiju i anksioznost, prenosi Fena.

Trumpove pristaše

Gotovo 600 ljudi uhapšeno je zbog napada na Capitol gdje se sastajao Kongres kako bi potvrdio novembarsku pobjedu Joea Bidena nad Donaldom Trumpom.

Ranije tog dana Trump je održao strastven govor lažno tvrdeći da je njegov poraz rezultat prevare.

Iako optužba uključuje i maksimalnu zatvorsku kaznu od 20 godina i novčanu kaznu do 250.000 dolara, tužiteljica Kimberly Paschall naznačila je da će maksimalna kazna koju će tužiteljstvo tražiti biti znatno kraća.

Izvor: Agencije