Rumunskoj vladajućoj koaliciji prijeti raskol

Manjinski partneri u koaliciji nastoje da obore premijera tražeći da se glasa o povjerenju Cîțuu, pri čemu taj prijedlog podržavaju i ultranacionalisti.

Cîțu je pozvao svoje partnere da ostanu jedinstveni kako bi mogli da obnove ekonomiju poslije pandemije korona virusa (EPA)

Pregovori između partnera u vladajućoj rumunskoj koaliciji nisu uspjeli da dovedu do dogovora o podršci liberalnom premijeru Florinu Cîțuu.

Manjinski partneri u koaliciji nastoje, naime, da obore premijera tražeći da se glasa o povjerenju Cîțuu, pri čemu taj prijedlog podržavaju i ultranacionalisti, prenosi Reuters.

Raskol unutar centrističke koalicije sastavljene od tri partije, uključujući grupaciju etničkih Mađara i manjinsku partiju USR-Plus, mogao bi da ugrozi ambicioznu agendu vlade čiji je cilj da smanji sadašnji budžetski i trgovinski deficit Rumunije.

“Mi se nadamo da ćemo imati novog premijera kako bi naša koalicija mogla da napreduje, ali bez Florina Cîțua”, izjavio je lider partije USR Dan Barna, dodajući da su izgubili povjerenje u njega.

Potpisi za glasanje o povjerenju

Koalicija zajednički kontroliše 56 posto parlamenta. Barna je dodao da je njegova partija skupila 123 potpisa za glasanje o povjerenju premijeru, uz pomoć nacionalističke stranke AUR, nakon što je ministar pravde iz redova te stranke smijenjen pošto se usprotivio planu za finansiranje razvoja lokalne infratstrukture.

Da bi prošao prijedlog o glasanju o povjerenju premijeru potrebno je da dobije najmanje 234 glasa, pri čemu je potrebno da ga podrži najveći broj zastupnika ljevičarske opozicije Socijaldemokrata. Oni, međutim, nisu eksplicitno naveli kako će glasati.

Cîțu je pozvao svoje partnere da ostanu jedinstveni kako bi mogli da obnove ekonomiju poslije pandemije korona virusa, uprkos sukobu zbog smjene ministra pravde i drugim političkim nesuglasicama.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO