Mađarski nogometni savez brani navijače od optužbi za rasizam protiv Engleza

Sa tribina su se mogli čuti urlici koji imitiraju zvukove majmuna a bili su usmjereni protiv engleskih igrača Raheema Sterlinga i Judea Bellinghama.

FIFA je obećala da će poduzeti mjere u vezi s rasističkim vrijeđanjem s tribina (EPA)

Mađarski nogometni savez u službenoj izjavi za javnost stao je u odbranu “velike većine navijača” nakon što su engleski igrači pretrpjeli rasističko vrijeđanje na meču kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo između Mađarske i Engleske u Budimpešti, piše AFP.

Mađarska krovna nogometna organizacija obećala je da će poduzeti mjere protiv “navijača koji su ušli na teren, bacali rakete i čaše”, ali insistiraju da su “osobe s takvim ponašanjem bile u manjini” i da nije bilo nikakvog vrijeđanja na rasnoj osnovi na stadionu Puškaš u glavnom gradu Mađarske.

“Velika većina od šezdeset hiljada navijača koji su posjetili Puškaš arenu sportski je podržala mađarsku reprezentaciju, čak i kada je tim već gubio”, – navodi se u saopćenju, prenesi Fena.

Savez dodaje da će njima ići u korist da se oni koju su ometali igru identificiraju i strogo kazne.

Nogometni savez Mađarske dodao je da će se navijači koji budu identificirani i proglašeni krivim za ulazak na teren i bacanje baklji i čaša na teren suočiti s dvogodišnjom zabranom dolaska na sportske događaje, kao i s novčanim kaznama.

Sa tribina su se mogli čuti urlici koji imitiraju zvukove majmuna a bili su usmjereni protiv engleskih igrača Raheema Sterlinga i Judea Bellinghama tokom utakmice u četvrtak na Puškaš Areni, na kojoj su Englezi pobijedili domaćina sa 4-0.

FIFA je obećala da će poduzeti mjere u vezi s rasističkim vrijeđanjem s tribina, dok je britanski premijer Boris Johnson u petak incident označio kao “potpuno neprihvatljiv”.

Szijjarto kritikovao Johnsona

“Pozivam svjetsku fudbalsku federaciju FIFA-u da poduzme snažne mjere protiv odgovornih kako bi se osigurali da se ova vrsta sramnog ponašanja zauvijek iskorijeni iz ovog sporta”, napisao je Johnson na Twitteru.

Reagujući na njegove komentare, mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto upozorio je Johnsona “da ne bude licemjeran”.

“Uz svo poštovanje prema premijeru, kažem da po mom mišljenju treba izbjegavati licemjerje u vezi s tako ozbiljnim pitanjem”, rekao je u video izjavi na svojoj Facebook stranici Szijjarto.

Dodao je da su svi su mogli vidjeti na finalu Eura 2020 (na Wembleyju) “kako su se engleski navijači ponašali prema Italijanima”.

“Nije se mogla čuti ni italijanska himna zbog buke i zviždanja engleskih navijača, a da ne govorimo o uvredama koje su uslijedile nakon utakmice, tako da licemjerju nema mjesta ni u sportu ni u politici”, naglasio je Szijjarto.

U drugom postu na Facebooku pitao je da li su se i engleski igrači koji su protestovali zbog atmosfere u Budimpešti žalili i na zviždanje i urlikanje tokom italijanske himne prije finala Eura u julu ove godine.

Izvor: Agencije