Pjongjang nudi obnovu međukorejske vruće linije, kritizira SAD

Kim Jong-un je optužio Washington kako predlaže pregovore a da nije promijenio ‘neprijateljsku politiku’ prema Sjevernoj Koreji.

Kim je optužio novu administraciju SAD-a da 'koristi lukavije načine i metode' (EPA)

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un rekao je da je voljan u oktobru obnoviti međukorejske prekinute vruće linije, no optužio je SAD da predlaže pregovore a da nije promijenio “neprijateljsku politiku” prema zemlji, objavila je državna novinska agencija KCNA u četvrtak.

Kim je to izjavio za vrijeme sjednice Vrhovne narodne skupštine, koja se okupila drugi dan kako bi razgovarala o vladinoj političkoj, ekonomskoj i društvenoj agendi, prenosi Hina.

Sjeverna Koreja ove sedmice je isprobala do sada neviđenu nadzvučnu raketu, pridruživši se utrci za napredni sistem naoružanja koju vode velike vojne sile, te je ponovo zahtijevala da Seul i Washington ukinu “dvostruke standarde” zbog razvoja naoružanja.

Kim je izrazio spremnost za ponovno povezivanje međukorejskih telefonskih linija počevši od oktobra, ali je kritizirao “zabludu” Juga u vezi s onim što naziva vojnim provokacijama sa Sjevera.

Oštriji stav prema Washingtonu

Južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje odgovorno za međukorejske poslove pozdravilo je Kimovu ponudu za telefonske linije, ali nije komentiralo njegove druge primjedbe.

Kim je imao oštriji ton prema Washingtonu, optužujući novu administraciju predsjednika Joea Bidena da “koristi lukavije načine i metode”, nastavljajući s vojnim prijetnjama, dok istodobno i dalje nudi pregovore.

“SAD proklamira ‘diplomatski angažman’ i ‘dijalog bez uvjeta’, ali to je samo sitni trik da prevari međunarodnu zajednicu i prikrije svoja neprijateljska djela”, rekao je Kim.

Izvor: Agencije