Sarkozy osuđen na godinu dana zatvora

Utvrđeno je da je bivši francuski predsjednik u predizbornoj kampanji potrošio gotovo dvostruko više od 22,5 miliona eura, koliko je dozvoljeno izbornim zakonom.

Druga presuda protiv Nicolasa Sarkozija u posljednjih šest mjeseci (EPA)

Bivši francuski predsjednik Nicola Sarkozy osuđen je na godinu dana zatvora zbog nelegalnog finansiranja predsjedničke kampanje za reizbor 2012. godine, ali će kaznu moći da odsluži u svojoj kući, uz nošenje nanogice, prenio je FoNet pozivajući se na AP.

Ovo je druga presuda kojom je Sarkozy, predsjednik Francuske od 2007. do 2012. godine, osuđen u posljednjih šest mjeseci.

Početkom marta je zbog korupcije osuđen na godinu dana zatvora, ali ta presuda još nije postala pravosnažna.

Tužilaštvo je danas za Sarkozija tražilo kaznu zatvora od godinu dana, od čega šest mjeseci uslovno, a sudija je odlučio da mu omogući da kaznu odsluži u kući.

Sarkozy negira odgovornost

Očekuje se da će se Sarkozy žaliti i na ovu presudu.

Na suđenju je utvrđeno da je Sarkozy u kampanji potrošio gotovo dvostruko više od 22,5 miliona eura, koliko je dozvoljeno izbornim zakonom, a potom je angažovao “prijateljsku agenciju za PR” da sakrije troškove.

Sarkozy je odbacio navode optužnice i tvrdio je da nije bio uključen u logistiku svoje kampanje, niti je znao koliko je novca potrošeno.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada