U oktobru vanredni samit G20 o krizi u Afganistanu

Sastanku na nivou lidera 12. okrobra prisustvovat će ne samo zemlje G20, već i predstavnici Španije, Nizozemske, Katara, Ujedinjenih naroda, Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Mario Draghi najavio je da će putem videokonferencije biti održan vanredni sastanak zemalja G20 (Al Jazeera)

Italijanski premijer Mario Draghi najavio je da će 12. oktobra putem videokonferencije biti održan vanredni sastanak zemalja G20 na temu krize u Afganistanu.

“Vanredni Samit G20 o Afganistanu bit će održan 12. oktobra”, poručio je on na konferenciji za novinare u Rimu, prenosi Anadolija.

Ističući da su ministri vanjskih poslova zemalja G20 već počeli raditi na samitu, Draghi je rekao kako je “cilj vidjeti postoji li jedinstvo među najbogatijim zemljama svijeta”.

“U pitanju je humanitarna potreba. Događa se humanitarna katastrofa i Afganistanu nedostaje podrška ostatka svijeta.”

Jedna od tema i terorizam

Naglasio je da bi bogate zemlje trebale učiniti nešto po tom pitanju bez postavljanja uvjeta.

Još jedna od tema koja će biti tretirana na samitu je pitanje terorizma, dodao je Draghi.

“Moramo vidjeti koje korake možemo poduzeti kako bismo spriječili da Afganistan ponovno postane leglo međunarodnog terorizma”, kazao je italijanski premijer.

Izvijestio je da će ovom sastanku na nivou lidera prisustvovati ne samo zemlje G20, već i predstavnici Španije, Nizozemske, Katara, zatim predstavnici Ujedinjenih naroda, Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Izvor: Agencije