Bez dogovora o budžetu u Kongresu, vladi prijeti zatvaranje

Od 1980. godine američka federalna vlada ‘zatvorena’ je 21 put zbog nedostatka dogovora o budžetu, a ovo je potencijalno prvo zatvaranje vlade u mandatu Joea Bidena.

Federalna vlada je posljednji put bila zatvorena 2018. godine (Reuters)

Ako se u američkom Kongresu u posljednjem trenutku ne postigne dogovor o novom budžetu, federalna vlada bi mogla ponovo biti zatvorena, jer aktuelni zakon o njenom finansiranju ističe u četvrtak u ponoć.

To bi značilo da oko milion stalno zaposlenih i honoraraca koji rade za federalnu vladu prestaju obavljati posao, jer se ne zna odakle će biti plaćeni, prenosi Tanjug, pozivajući se na Glas Amerike (VoA).

Od 1980. godine američka federalna vlada “zatvorena” je 21 put zbog nedostatka dogovora o budžetu, a ovo je potencijalno prvo zatvaranje vlade u mandatu Joea Bidena.

Akt o fer tretmanu zaposlenih

Posljednji put je bila zatvorena 2018. godine, jer Kongres nije mogao usvojiti budžet zbog spora s tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom o finansiranju zida na granici s Meksikom.

Kada se federalna vlada zatvori zaposleni koji nisu neophodni za rad agencija odlaze na prinudni odmor.

Doktori, sestre, vojnici, policajci ostaju raditi, kao i pripadnici Agencije za sigurnost saobraćaja, ali se ne zna kada će biti plaćeni ako budžet ne bude usvojen.

Zbog toga što su zatvaranja vlade postala gotovo rutinski dio posla, Trump je 2019. godine potpisao Akt o fer tretmanu zaposlenih u vladi, koji federalnim radnicima garantira da će dobiti zaostale plate u slučaju zatvaranja.

Izvor: Agencije