Francuska planira zatvoriti šest džamija jer ‘promoviraju ekstremizam’

Francuski ministar unutrašnjih poslova rekao je da su ‘trećinu od 89 bogomolja’ obavještajne službe nadzirale u proteklih godinu dana.

'Od 2017. sigurnosne službe su provele oko 650 akcija zatvaranja mjesta koja posjećuju ekstremisti', potvrdio je ministar Darmanin (Reuters)

Francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin rekao je da je vlada započela procedure za zatvaranje šest džamija i ukidanje brojnih udruženja, i to zbog promoviranja, kako to Pariz naziva, “radikalnog islama”. Darmanin je dodao da Pariz namjerava ukinuti još udruženja sljedeće godine.

Ministar Darmanin je dodao, u intervjuu za francuski list Le Figaro, da je “trećina od 89 bogomolja, za koje se sumnja da su radikalne i koje su uvrštene na spiskove obavještajnih službi, nadzirane od novembra 2020. godine”.

Dodao je da je Vlada “pokrenula akciju za zatvaranje šest bogomolja u pet različitih departmana”.

Prema francuskim zvaničnicima, sigurnosne službe su od 2017. godine izvršile “gotovo 24.000 pretresa i 650 akcija zatvaranja mjesta koja posjećuju ekstremisti” kao dio politike Pariza u borbi protiv, kako ga naziva, ”islamskog separatizma”.

Ukidanje dva udruženja

Francuski ministar unutrašnjih poslova je dodao da će zatražiti da se ukine “Islamska izdavačka kuća Nawa” i “Crna afrička odbrambena liga” (LDNA). Prema njegovim riječima, Nawa, sa sjedištem u gradu Ariege na jugu Francuske, podstiče istrebljenje Jevreja i smatra legitimnim kamenovanja homoseksualaca. Što se tiče LDNA, vlasti kažu da ovo udruženje “poziva na mržnju i rasnu diskriminaciju”, što navode kao razlog za njegovo ukidanje.

Crna afrička odbrambena liga (LDNA) proglasila je svoje uspostavljanje tokom demonstracija protiv policijskog nasilja koje je organizirala u junu 2020. godine ispred američke ambasade u Parizu.

“U narednih godinu dana još deset drugih udruženja će biti predmet postupka ukidanja”, dodao je Darmanin.

Državno vijeće Francuske odobrilo je 24. septembra vladinu odluku o ukidanju “Kolektiva za borbu protiv islamofobije u Francuskoj” (CCIF) i “Baraka City”. Vlada je odlučila zabraniti rad ovim udruženjima krajem 2020. godine, nakon ubistva francuskog nastavnika Samuela Patyja u oktobru 2020. godine, kojem je napadač musliman odrubio glavu.

Novi uvjet

U intervjuu za Le Figaro, Darmanin je izjavio da će “ugovor o republičkim obavezama predviđen Zakonom protiv separatizma, prema kojem će udruženja primati državne subvencije ovisno o svom poštovanju republičkih vrijednosti, stupiti na snagu u januaru 2022. godine”.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je rekao kako želi reformirati i uokviriti islamske institucije kako bi osigurao postojanje islamskog diskursa kompatibilnog s republikanskim vrijednostima, u svjetlu eskalacije onoga što je nazvao “ekstremističkim diskursom”.

Francuski predsjednik je prije nekoliko mjeseci rekao da “islam svugdje doživljava krizu”. Također je branio karikature poslanika Muhammeda, neka je Božiji mir i milost na njega, smatrajući da spadaju u ”okvir slobode izražavanja”, što je izazvalo bijes u islamskom svijetu.

Izvor: Al Jazeera i agencije