Katar: Odluka talibana o školovanju djevojaka ‘razočaravajuća’

Mohammed bin Abdulrahman Al Thani je rekao da je odluka talibana da zabrane školovanje djevojkama veoma razočaravajuća.

Nastojimo demonstrirati talibanima kako muslimanske zemlje mogu provesti svoje zakone, rekao je Al Thani (AFP)

Šef katarske diplomatije izjavio je da je odluka talibana da zabrane školovanje djevojkama u Afganistanu „veoma razočaravajuća“ i da predstavlja „korak natrag“, te je pozvao vodstvo grupe da se ugleda na Dohu kao primjer kako uspostaviti islamski sistem.

Ministar vanjskih poslova Katara šeik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani je na zajedničkoj konferenciji za medije sa šefom diplomatije Evropske unije Josepom Borrellom u Dohi, između ostalog, govorio i odbijanju talibana da dozvole učenicama srednjih škola da nastave školovanje, nekoliko sedmica nakon što je ta grupa preuzela vlast u Afganistanu.

„Razočaravajuće je što vidimo da se čine koraci unatrag“, rekao je.

Doha je bila ključni posrednik u nedavnom povlačenju američkih snaga iz Afganistana, te je pomogla evakuaciju hiljada stranaca i Afganistanaca.

„Moramo nastaviti angažman i poručiti im da ne donose takve odluke. Također, nastojimo demonstrirati talibanima kako muslimanske zemlje mogu provesti svoje zakone i nositi se s problemima žena“, rekao je Al Thani.

„Jedan od primjera je Država Katar, koja je muslimanska. Naš sistem je islamski, ali kada govorimo o radnoj snazi, imamo više žena nego muškaraca, i u vladi i u visokom obrazovanju“, dodao je.

Ekstremna interpretacija islamskih zakona

Talibani se proteklih sedmica optužuju za kršenje ljudskih prava, između ostalog, i za javno pokazivanje tijela četiri osumnjičena otmičara u Heratu prošle sedmice, što je bila najznačajnija javna kazna otkako su talibani preuzeli vlast u zemlji.

To se, ujedno, smatralo i znakom da će talibani uvesti zastrašujuće mjere slične njihovoj prethodnoj vladavini od 1996. do 2001. godine.

Talibani slijede ekstremnu interpretaciju islamskih zakona koji razdvajaju muškarce od žena, te ženema ograničavaju pristup radu.

Prije dvije sedmice, talibani su zabranili djevojkama da pohađaju srednje škole, a širom Afganistana su proteklih dana izbili protesti žena.

Šeik Mohammed pozvao je talibane da „održe i očuvaju dobit dostignuća iz proteklih godina”, ali je i upozorio međunarodnu zajednicu i “prijateljske” države da ne izoliraju Afganistan.

Izvor: Al Jazeera i agencije