Kanada mora platiti milijarde dolara autohtonoj djeci

Savezni sud odbio je žalbu Vlade na plaćanje odštete deci autohtonog stanovništva, koja su pretrpjela diskriminaciju po osnovu socijalne zaštite.

Tribunal za ljudska prava je ranije presudio je da je savezna vlada 'namjerno i nepromišljeno' diskriminirala domorodačku djecu koja živa u rezervatima (Reuters)

Savezni sud Kanade odbio je žalbu Vlade na plaćanje odštete deci autohtonog stanovništva, koja su pretrpjela diskriminaciju po osnovu socijalne zaštite, što će tu zemlju, kako se očekuje, koštati milijarde kanadskih dolara.

Prije dvije godine kanadski Tribunal za ljudska prava presudio je da je savezna vlada “namjerno i nepromišljeno” diskriminirala domorodačku djecu koja živa u rezervatima, jer nije na odgovarajući način finansirala usluge za djecu i porodicu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Guardian.

Tribunal je naredio vladi da plati kompenzaciju od 40.000 kanadskih dolara svakom djetetu koje je bilo primorano da napusti dom kako bi imalo pristup tim uslugama, što je maksimum predviđen zakonom o ljudskim pravima Kanade.

Kanadski premijer Justin Trudeau podnio je žalbu na presudu, kako bi se uvjerio da je “odluka o kompenzaciji ispravna”.

Odvojeni slučaju ‘Jordanov princip’

Saopćavajući odluku Saveznog suda, sudije Paul Favel je istakao da Vlada nije uspjela dokazati da je odluka o kompenzaciji nerezonska.

Sud je odlučivao i o odvojenom slučaju pod nazivom “Jordanov princip”, koji određuje da deci starosjedilaca ne može biti uskraćena medicinska pomoć dok se lokalne vlade spore oko odgovornosti za troškove.

Slučaj je nazvan po Jordanu Riveru Andersonu, petogodišnjaku koji je umro dok su se lokalne vlade sporile u vezi toga ko mora platiti njegove medicinske troškove.

Izvor: Agencije