Izraelska vojska ubila dvoje Palestinaca

Do nasilja je došlo usred tenzija pojačanih ubistvom pet Palestinaca u sukobima s izraelskim snagama, koje izvode hapšenja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Palestinski medicinski izvor potvrdio je smrt 22-godišnjeg muškarca (EPA - Ilustracija)

Izraelske snage ubile su u četvrtak, na okupiranoj Zapadnoj obali, kako su saopćile, “palestinskog naoružanog napadača i jednu Palestinku koja je pokušala nožem izbosti policajca u Starom gradu u Jerusalemu”.

Do nasilja je došlo usred tenzija pojačanih ubistvom pet Palestinaca, od kojih su najmanje četverica bili članovi Hamasa, u sukobima s izraelskim snagama koje izvode hapšenja na okupiranoj Zapadnoj obali, prenosi Fena.

Policija je u saopćenju navela da su izraelski vojnici i policija u operaciji u blizini grada Jenin na Zapadnoj obali pucali i ubili Palestinca koji je na njih pucao, prenosi Reuters.

Palestinski medicinski izvor potvrdio je smrt 22-godišnjeg muškarca.

Okupacija Zapadne obale i Istočnog Jerusalema

Grupa Islamski džihad objavila je saopćenje u kojem se kaže da je on jedan od njenih članova i da je ubijen u okršaju s izraelskim snagama koje su izvršile raciju.

U Starom gradu u Jerusalemu izraelski policajci ubili su Palestinku, “koja ih je pokušala napasti nožem”, saopćila je policija, identificirajući je kao stanovnicu Zapadne obale.

Izrael je u ratu na Bliskom istoku 1967. godine okupirao Zapadnu obalu i Istočni Jerusalem, uključujući njegov Stari grad.

Palestinci nastoje uspostaviti državu na Zapadnoj obali i Gazi, s istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

Izvor: Agencije