Erdogan: Turska ne bi morala kupovati ruski S-400 da joj je SAD prodao odbrambeni sistem Patriot

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je kazao da će Turska i dalje kupovati odbrambene sisteme od Rusije.

Turska ima pravo i može jačati svoju odbranu koliko to želi, poručio je Erdogan (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je odbacio sve tvrdnje da turska kupovina sistema S-400 potkopava vojni savez NATO-a.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan odbacio je tvrdnje da turska kupovina ruskog odbrambenog sistema S-400 ugrožava NATO te je poručio da Turska ne bi ni morala kupovati te sisteme da su joj Amerikanci prodali odbrambeni sistem Patriot.

List New York Times objavio je dio intervjua u kojem je turski predsjednik Erdogan govorio o kupovini ruskog odbrambenog sistema S-400.

Tekst je objavljen nakon vijesti o jučerašnjem sastanku Erdogana sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Sočiju, prenosi Anadolija.

Erdogan je odbacio sve tvrdnje da turska kupovina sistema S-400 potkopava vojni savez NATO-a.

Kupovina oružja

“Turska kupuje oružje za sebe”, kazao je Erdogan i podsjetio da su pravo Turske na izbor dobavljača oružja svojevremeno potvrdili i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i tadašnji američki predsjednik Donald Trump.

Podsjetivši da je Turska prethodno tražila da joj SAD proda odbrambeni sistem Patriot, Erdogan je kazao da njegova zemlja ne bi ni morala kupovati sisteme S-400 da su joj Amerikanci prodali Patriot.

“Turska ima pravo i može jačati svoju odbranu koliko to želi”, poručio je Erdogan i dodao da Turska i SAD imaju jake historijske veze i da je potrebno očuvati i jačati te bilateralne odnose.

Uporedo s tim, turski predsjednik Erdogan je u intervjuu za CBS kazao da će Turska i dalje kupovati odbrambene sisteme od Rusije.

“U budućnosti se niko neće moći miješati u smislu kakve odbrambene sisteme nabavljamo, iz koje zemlje i na kojem nivou. Niko se ne može miješati u to. Mi smo jedini koji donosimo takve odluke”, rekao je Erdogan.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada