Direktor STA podnio ostavku zbog spora sa Janšinom vladom

Bojan Veselinovič je u ostavci napisao sa ne može učestvovati u gaženju novinarske autonomije.

Vlada Janeza Janše odbija uplatiti sredstva na račun državne novinske agencije STA (Al Jazeera)

Direktor slovenske novinske agencije STA Bojan Veselinovič podnio je danas ostavku, zbog, kako je naveo, neuspješnih razgovora sa direktorom Ukoma Urošem Urbanijom o ugovoru o javnim uslugama za ovu godinu.

On je o ostavci obavijestio Nadzorni odbor agencije i poručio da “nikada neće učestvovati u gaženju novinarske autonomije”.

“Ne mogu i ne želim da pristanem na uslove pod kojima predstavnik vlade prisiljava plaćanje javne usluge, koju slovenska novinska agencija već 273 dana besplatno obavlja”, napisao je Veselinovič u saopštenju dostavljenom medijima.

On je naveo da je zakonska obaveza države da mjesečno plaća javnu uslugu STA, što je utvrdio Vrhovni sud, prenosi Tanjug.

„Država je dužna da ovo uradi bez ugovora ove godine, ali smo ipak pregovarali. Nažalost, pokazalo se da je ovo samo novi oblik namjernog odugovlačenja sa uvijek novim zahtjevima”, napisao je Veselinović i dodao da su rješavanje statusa STA i poštovanje obaveza koje zakon nameće “očigledno u suprotnosti sa političkim interesima sadašnje vlade”.

Ukazao je i da se suština spora vlade i STA oduvijek odnosila na stav prema nezavisnosti medija i pokušaj potčinjavanja agencije.

Brisel pritišće Janšu zbog medija

Premda su u slovenskom budžetu za ovu godinu za STA rezervisana sredstva od dva miliona eura, koliko bi trebala u ovoj godini dobiti za obavljanje službe javnog informativnog servisa, aktualna vlada Janeza Janše to odbija učiniti, pri čemu se poziva na navodno odbijanje uprave agencije da im preda dokumentaciju o drugim izvorima finansiranja. Vodstvo agencije to smatra izgovorom i to vidi kao nedopustiv pokušaj utjecaja na uredničku politiku u korist vlade.

Potpredsjednica Evropske komisije Vera Jourova pozvala je prošle sedmice slovenske vlasti da što prije riješe pitanje financiranja STA.

Javni mediji imaju ključnu ulogu u demokratskim društvima, a članice Evropske unije moraju se suzdržati od bilo kakvih pokušaja izravnog ili neizravnog pritiska na medije, uključujući i uskraćivanjem finansiranja, navela je Jourova u pismu koju su objavili slovenski mediji.

Izvor: Agencije