Čelnik Hamasa: Izrael nastavlja politiku okupacije

Predsjednik Političkog biroa palestinskog pokreta Ismail Haniyeh izjavio je da postoje mnogi zajednički interesi između SAD-a i Izraela.

Ismail Haniyeh: Ne očekujemo nikakve promjene u američkoj politici prema Izraelu (EPA)

Predsjednik Političkog biroa palestinskog pokreta Hamasa Ismail Haniyeh izjavio je da američki predsjednik Joe Biden i izraelski premijer Naftali Bennett ne prihvataju nikakvo političko rješenje, uključujući uspostavu države Palestine u granicama iz 1967. godine.

“Biden i Bennett ne prihvataju nikakvo političko rješenje, uključujući palestinsku državu u granicama iz 1967. godine. Njihovo imenovanje neće mnogo toga promijeniti u pogledu okupacije”, kazao je Haniyeh u saopćenju.

Istakao je da izraelska vlada nastavlja politiku okupacije, invazije i nasilja nad palestinskim narodom na Zapadnoj obali i u Gazi, prenosi Anadolija.

Naglasio je, također, da postoje mnogi zajednički interesi između Sjedinjenih Američkih Država i Izraela.

Zabrinutost zbog nekih arapskih država

Dodao je da upravo iz tog razloga ne očekuju nikakve promjene u američkoj politici prema Izraelu.

Komentirajući sporazume o normalizaciji odnosa između Izraela i nekih arapskih država, Haniyeh je kazao da Hamas s dubokom zabrinutošću gleda na to približavanje.

“Neke arapske zemlje smatraju da je njihov legitimitet povezan sa SAD-om i te zemlje misle da put u SAD prolazi preko Tel Aviva, ali to nije istina”, rekao je Haniyeh.

Istakao je da činjenica da vlade nekih arapskih država uspostavljaju odnose s Izraelom ne znači i da stanovnici tih zemalja priznaju Izrael ili sporazume s njim.

Izvor: Agencije