Ekvador: U sukobu u zatvoru poginulo 116 ljudi

Zvaničnici navode da je sukob, tokom kojeg su korišteni vatreno oružje, noževi i eksplozivna sredstva, izbilo zbog svađe između zatvorskih bandi.

Policija i vojska vratili su kontrolu nad zatvorom nakon pet sati nereda (Reuters)

Broj poginulih u velikom sukobu bandi u zatvoru u Ekvadoru premašio je 110, dok je više od 80 zatvorenika povrijeđeno, saopćile su vlasti, navodeći da je to najgori masakr u jednoj zatvorskoj ustanovi u historiji te zemlje.

Ufred za zatvore precizirao je u saopćenju da je u borbi u zatvoru u priobalnom gradu Guayaquil život izgubilo najmanje 116 zatovrenika, od kojih je najmanje pet obezglavljeno, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

BBC navodi da je 400 policajaca moralo biti angažirano kako bi vratili kontrolu nad zatvorom u kojem kaznu služe uglavnom osobe povezane s globalnim narko kartelima.

Sukob zatvorskih bandi

Komandir policije Fabian Bustos rekao je novinarima da su policija i vojska vratili kontrolu nad zatvorom nakon pet sati nereda.

Naveo je da je tokom akcije zapljenjeno nekoliko komada oružja.

Kako navode zvaničnici, nasilje, tokom kojeg su korišteni vatreno oružje, noževi i eksplozivna sredstva, izbilo je zbog svađe između zatvorskih bandi Los Lobos i Los Choneros.

Lokalni mediji navode, međutim, da je sukob izbio po naređenju moćne meksičke narko bande, koja trenutno provodi operacije u Ekvadoru.

Korišteno vatreno oružje

Na televizijskim snimcima vidi se kako zatvorenici pucaju kroz prozore, kao i dim izazvan eksplozivom.

Vlada države Guayas postavila je na Twitteru fotografije na kojima je prikazana evakuacija šest kuhara iz jednog krila zatvora.

Predsjednik Ekvadora Guillermo Lasso u julu je proglasio vanredno stanje u zatvorskom sistemu zemlje zbog nekoliko nasilnih borbi, u kojima je stradalo više od 100 zatvorenika.

Izvor: Agencije