Američki general: Poguban Trumpov sporazum s talibanima

Pad afganistanske vlade počeo je nakon što je broj američkih vojnika pao ispod 2.500, rekao je načelnik Centralne komande američke vojske, general Frank Mckenzie.

Donald Trump je s talibanima 2020. godine dogovorio potpuno povlačenje američkih snaga iz Afganistana (EPA)

Načelnik Centralne komande američke vojske, general Frank Mckenzie, tvrdi da je uzrok pada vlade Afganistana sporazum administracije tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa s talibanima iz 2020. godine, koji predviđa potpuno povlačenje američkih snaga iz te zemlje.

Mckenzie je pred Odborom za oružane snage Zastupničkog doma Kongresa naveo da je pad afganistanske vlade počeo nakon što je broj američkih vojnika, odlukom aktuelnog predsjednika Joea Bidena iz aprila ove godina o potpunom povlačenju do septembra, pao ispod 2.500.

General je ocijenio da je sporazum iz Dohe imao “poguban efekat” na afganistansku vladu i vojsku, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Biden nastavio provođenje plana

S tom ocjenom saglasio se i američki ministar odbrane Lloyd Austin, rekavši da je sporazum pomogao talibanima da “ojačaju”, navodi BBC.

Osim određivanja datuma povlačenja, sporazum iz Dohe predviđa obavezu talibana da preduzmu korake na sprečavanju grupa poput Al-Kaide da ugroze sigurnost SAD-a i njihovih saveznika.

Nakon što je izabran za predsjednika SAD-a, Biden je nastavio provođenje plana o povlačenju, ali je za krajnji rok, umjesto maja, određen 31. august.

Izvor: Agencije