MEE: Američka oprema iz Afganistana stigla do Irana

Od 2002. do 2017. godine, SAD je afganistanskoj vojsci dao oružje u vrijednosti 28 milijardi dolara.

Izvor Reutersa navodi, pozivajući se na posljednje procjene američkih obavještajaca, talibani pod svojom kontrolom imaju više od 2.000 oklopnih vozila (EPA)

Oprema vojske Sjedinjenih Američkih Država, uključujući oklopna vozila pojedinačne vrijednosti od nekoliko stotina hiljada dolara, navodno je viđena u Iranu nakon američkog povlačenja iz Afganistana, piše portal Middle East Eye (MEE) pozivajući se na medije i društvene mreže.

Kian Sharifi, novinar BBC-a koji prati iransku politiku i društvene mreže, na Twitteru je objavio nekoliko fotografija oklopnih vozila Humvee i druge vojne opreme na autoputu koji povezuje centralni grad Semnan sa gradom Garmsar, jugoistočno od prijestolnice Teherana.

Sharifi navodi kako je snimke objavio iranski kanal na Telegramu, uz spekulacije da su vozila ili talibani prodali Iranu ili su uzeta od afganistanske vojske koja je pobjegla iz države nakon što je oružana grupa preuzela kontrolu nad većinom države prošlog mjeseca.

Kako navodi servis ruskog Sputnika na perzijskom jeziku, Iran je navodno kupio oklopljena američka vozila, bespilotne letjelice (UAV) i helikoptere koji su pripadali afganistanskoj vojsci. Ruski medij se poziva na „neimenovane medijske izvore“ i dodaje kako je oprema kupljena za četvrtinu iznosa prave vrijednosti, te kako Teheran je vjerovatno prebacuje u istraživačke centre za detaljne analize.

Hiljade oklopnjaka, stotine letjelica

Pentagon je odbio komentirati ove izvještaje, dok armijski major Rob Lodewick, glasnogovornik Pentagona, govori kako su velike količine američke opreme dopremljene afganistanskim snagama sigurnosti „vjerovatno u talibanskim rukama“.

Od 2002. do 2017. godine, SAD je afganistanskoj vojsci dao oružje u vrijednosti 28 milijardi dolara, uključujući puške, rakete, male dronove za skupljanje informacija, kao i 208 letjelica. Kada se vojska SAD-a povlačila iz Afganistana, uništila je nešto od preostalog oružja i opreme koji su mogli završiti u rukama talibana.

Izvor Reutersa navodi, pozivajući se na posljednje procjene američkih obavještajaca, talibani pod svojom kontrolom imaju više od 2.000 oklopnih vozila (uključujući i Humveeje), te do 40 letjelica – postoji mogućnost da među njima i helikoptera Black Hawk, izviđačko-napadačkih helikoptera, te vojnih dronova.

Iran, koji sa Afganistanom dijeli granicu od 900 kilometara, još zvanično nije komentirao ove navode, navodi MEE.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO