Japanski premijer se povlači

Sugi, koji je dužnost preuzeo nakon ostavke Shinza Abea u septembru prošle godine zbog lošeg zdravstvenog stanja, podrška javnosti pala je ispod 30 posto.

Sugina odluka u petak da se ne kandidira na izborima za čelništvo vladajuće Liberalno demokratske stranke (LDP) znači da će stranka izabrati novog čelnika koji će postati premijer (EPA)

Japanski premijer Yoshihide Suga rekao je u petak da će se povući, ostavljajući mjesto za novog premijera nakon jednogodišnjeg mandata narušenog nepopularnim odgovorom na COVID-19 i sve slabijom podrškom javnosti.

Sugi, koji je dužnost preuzeo nakon ostavke Shinza Abea u septembru prošle godine zbog lošeg zdravstvenog stanja, podrška javnosti pala je ispod 30 posto, dok se država bori s najgorim valom zaraze COVID-om 19 uoči općih izbora ove godine, prenosi Hina.

Sugina odluka u petak da se ne kandidira na izborima za čelništvo vladajuće Liberalno demokratske stranke (LDP) znači da će stranka izabrati novog čelnika koji će postati premijer.

Prije Abea – japanskog premijera s najdužim stažom, s osmogodišnjim mandatom – zemlja je imala šest premijera u isto toliko godina, uključujući i Abeov prvi problematični jednogodišnji mandat.

“Želim se usredotočiti na odgovor na korona virus, pa sam na sastanku izvršnog odbora LDP -a rekao da sam odlučio ne sudjelovati u utrci za stranačko vodstvo”, rekao je Suga novinarima.

“Potrebna je ogromna energija za odgovor na korona virus i za utrku za stranačko vodstvo”, dodao je. “Procijenio sam da ne mogu žonglirati s oboje i da se moram koncentrirati na jedno od toga dvoga”.

Završetak mandata

Dužnosnici vladajuće Liberalno demokratske stranke (LDP) rekli su da će Suga završiti svoj mandat predsjednika, što znači da će ostati sve dok njegov nasljednik ne bude izabran na stranačkim izborima najavljenima za 29. septembra.

Gotovo je sigurno da će pobjednik biti premijer zbog većine koju LDP ima u donjem domu.

Vlada razmatra održavanje općih izbora 17. oktobra.

Fumio Kishida, bivši ministar vanjskih poslova, natječe se za mjesto čelnika stranke.

Kishida je u četvrtak kritizirao Sugin odgovor na korona virus i pozvao na paket poticaja za borbu protiv pandemije.

Izvor: Agencije