Izraelska vojska ubila Palestinca tokom protesta

Najmanje 15 Palestinaca ranjeno je izraelskom paljbom u Gazi, uključujući i dijete koje je u teškom stanju.

Palestinci su ove sedmice održavali noćne proteste duž izraelske ograde kako bi izrazili ljutnju zbog izraelske blokade teritorije (AFP)
Palestinci su ove sedmice održavali noćne proteste duž izraelske ograde kako bi izrazili ljutnju zbog izraelske blokade teritorije (AFP)

Izraelske trupe ubile su Palestinca u opkoljenom Pojasu Gaze, objavilo je Ministarstvo zdravstva Gaze, dok su stotine protestirale protiv 14-godišnje izraelske blokade ove teritorije, prenosi agencija Reuters.

Ahmad Saleh (26) je pogođen u abdomen, navelo je Ministarstvo, te dodalo kako je najmanje 15 Palestinaca ranjeno izraelskom paljbom, uključujući i dijete koje je u teškom stanju.

Izraelska vojska je navela kako se više od 1.000 Palestinaca okupilo duž izraelske ograde u Gazi, te kako su palili gume i bacali eksplozivne uređaje.

U saopćenju vojske se navodi kako su „pripadnici IDF-a (izraelske vojske) u tom području koristili sredstva za rastjerivanje velikih skupova, uključujući i korištenje po potrebi živu municiju“.

Požari i udari

Iako je Hamas, palestinska grupa koja vlada Gazom, osudio skupove, Palestinci su ove sedmice održavali noćne proteste duž izraelske ograde kako bi izrazili ljutnju zbog izraelske blokade teritorije. Izrael se poziva na prijetnje Hamasa kako bi opravdao restrikcije.

Protesti prate posljednju eskalaciju nasilja koja je testirala krhko primirje kojim je okončano 11 dana smrtonosnih borbi Izraela i Hamasa ovog maja.

Od prekida vatre, kojem je posredovao Egipat, Palestinci su sporadično slali balone sa zapaljivim materijalom na izraelsku teritoriju, što je izazivalo požare i izraelske zračne udare na uporišta Hamasa u Gazi.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO