Biden potpisao: Deklasifikacija dokumenata o 11. septembru

Kako se bliži 20. obljetnica, američki građani zaslužuju imati potpuniju sliku o tome što njihova vlada zna o tim napadima.

Biden je u saopštenju podsjetio da se u predsjedničkoj kampanji obavezao da će osigurati transparentnost u pogledu deklasifikacije dokumenata (EPA)

Predsjednik Joe Biden je potpisao Izvršnu uredbu o deklasifikaciji određenih dokumenata u vezi terorističkih napada od 11. rujna 2001.godine.

Mnogi Amerikanci i dalje traže potpunu odgovornost za napade 11. rujna 2001, uključujući preživjele i članove obitelji žrtava. Kako se bliži 20. obljetnica, američki građani zaslužuju imati potpuniju sliku o tome što njihova vlada zna o tim napadima. Iako bi neselektivno objavljivanje povjerljivih podataka moglo ugroziti nacionalnu sigurnost – uključujući napore Vlade Sjedinjenih Država da se zaštiti od budućih terorističkih napada – informacije ne bi trebale ostati povjerljive kada javni interes u otkrivanju nadmašuje svaku eventualnu štetu po nacionalnu sigurnost.

Ključno je osigurati da Vlada Sjedinjenih Država poveća transparentnost, oslanjajući se na tajnost dokumenata samo kad je to prijeko potrebno. Stoga bi se podaci koji su prikupljeni u istrazi Vlade Sjedinjenih Država o terorističkim napadima 11. rujna sada trebali objaviti, osim ako najjači mogući razlozi tvrde drugačije.

Recenzije deklasifikacije

Glavni državni odvjetnik i čelnici drugih agencija koji su došli do relevantnih informacija dovršit će preispitivanje odluke o deklasifikaciji. Riječ je o elektroničkoj komunikaciji FBI-a, zapisima koji su prethodno bili potpuno ili djelomično označeni kao klasificirani.

Državni odvjetnik ili čelnik bilo koje druge agencije koja je izvor informacija, ovisno o slučaju, bit će odgovorni za provođenje deklasifikacije i donošenje odluka o deklasifikaciji za informacije koje potječu iz njihove odgovarajuće agencije. Podaci mogu ostati povjerljivi samo ako i dalje zahtijevaju zaštitu u interesu nacionalne sigurnosti i za koje se s razumnim očekivanjem da bi otkrivanje podataka moglo nanijeti štetu nacionalnoj sigurnosti.

Nezadovoljne obitelji

Gotovo 1,800 Amerikanaca izravno pogođenih terorističkim napadima 11. rujna 2001, protive se sudjelovanju predsjednika Joea Bidena u bilo kojim memorijalnim događajima ove godine, osim ako ne ispoštuje svoje obećanje da će ukloniti oznaku povjerljivo s dokaza američke vlade za koje vjeruju da bi mogli pokazati vezu između čelnika Saudijske Arabije i napada. Grupa kaže da je Biden kao kandidat obećao biti transparentniji i objaviti što je moguće više informacija, ali da je njegova administracija od tada ignorirala njihova pisma i zahtjeve.

“Od zaključenja Komisije 11. rujna 2004. godine otkriveno je mnogo istražnih dokaza koji ukazuju da su dužnosnici saudijske vlade podržavali napade”, kaže se u priopćenju. “Nekoliko administracija, Ministarstvo pravosuđa i FBI aktivno su nastojali zadržati ove podatke u tajnosti i spriječiti američki narod da sazna potpunu istinu o napadima 11. rujna.”

Među dokumentima koje grupa traži su popratni dokazi pronađeni tijekom opsežne istrage FBI -a o napadima koji su ispitivali navodne saudijske veze, a dovršeni su 2016. godine.

“Frustrirani smo, umorni i tužni zbog činjenice da američka vlada 20 godina drži podatke o smrti naših najmilijih pod ključem”, kaže se u prioćenju.

Iako je izvješće Komisije od 11. rujna pokazalo da je Saudijska Arabija bila “problematičan saveznik”, posebno kada je u pitanju razmjena obavještajnih podataka, istraga nije pronašla dokaze koji ukazuju da su saudijski čelnici sudjelovali u pripremi terorističkih napada.

Izvor: Al Jazeera